NA24.no

Ny sterk dag på børsen

Sist oppdatert:
Oslo Børs begynner å smake på gammel storform.

Hjulpet frem av sterk oljepris ble det norske aksjemarkedet blant de mest toneangivende. Norden som helhet pekte seg ut som de sterke børsene.

NA24 - din næringslivsavis

På Oslo Børs steg hovedindeksen 1,93 prosent til 407,99 poeng torsdag. Dermed har aksjene på børsen steget tre dager på rad med en samlet oppgang på 3,33 prosent siden påske.

Olje og resultater
I Europa var det også bred oppgang, drevet av positive resultatvarsler og gode resultater. Blant annet melder Hennes & Mauritz om bedre resultater etter en overraskende oppgang i omsetningen i februar. Bank og finansaksjer var også i skuddet i Europa. I råvaremarkedet ble det en klar oppgang for oljeprisen.

Igjen var det situasjonen i Irak som satte tonen for oljeprisen. En oljerørledning i Sør-Irak har blitt utsatt for bombeangrep og har medført eksplosjoner og brann på rørledningen. Dermed er forsyningene til Basra-terminalen i fare. Dette er Iraks største eksportterminal for olje. Opptøyer og dødelige angrep har blusset opp i Sør-Irak og når har det medført at oljeforsyningene blir rammet. Mulighetene for fred og uavbrutte forsyninger ser dermed ut til å bli satt på prøve.

Oljeprisen var allerede sprek etter at nivået på de amerikanske oljelagrene var langt lavere enn markedsforventningene. Dette ble klart onsdag ettermiddag etter at den ukentlige oljelagerrapporten fra USA ble frigjort. Ved råvarebørsen i London stiger maikontraktene på nordsjøolje til 104,80 dollar, men de samme kontraktene var over 105 dollar tidligere torsdag.

Sterke giganter
StatoilHydro steg 1,13 prosent til 152,70 kroner, mens Yara ble løftet 1,98 prosent til 283,50 kroner. De to aksjene var også de mest omsatte på Oslo Børs med henholdsvis 1,97 og 1,06 milliarder kroner. Totalomsetningen på børsen ble på 10,4 milliarder kroner.

Solenergiselskapet REC steg 4,74 prosent til 138 kroner etter at det tyske solcellekonsernet Q-Cells jekker opp egne forventninger til omsetningen for inneværende og neste år. For 2008 ser Q-Cells en omsetning på 1.275 millioner euro basert på en produksjon på 570 megawatt. Forrige prognose lød på 540 megawatt og 1,2 milliarder euro. Selskapet holder guidingen for driftsmarginen uendret på 20 prosent. Når det gjelder 2009 så spår Q-Cells nå en omsetning på 2 milliarder euro, opp fra forrige prognose på 1,7 milliarder. Q-Cells er blant de største aksjonærene i REC.

Norsk Hydro steg 3,03 prosent til 71,40 kroner, mens Golden Ocean steg 6,15 prosent til 27,60 kroner.

Oppturen fortsatte også i Aker Yards. Aksjen ble løftet 7,67 prosent til 68,80 kroner. Pareto Securities sto bak 62,5 prosent av nettokjøpene.

Gammel slager på topp
Thin Film Electronics ble løftet 20,42 prosent til 14,45 kroner. Thin Film Electronics har mottatt ordre fra Weyerhaeuser Company. Partene har også inngått en avtale der Thin Film skal bidra med konsulenttjenester for å utvikle en prosess som skal bekrefte konseptet for trykket ferroelektrisk minne. Minnet skal integreres med Weyerhaeuser enheter som printes på plastisk sluttede radiofrekvenser identifikasjonsenheter. Kalles også avanserte strekkoder.

Aksjonærene i Tandberg Data fikk en opptur etter at aksjen steg 13,33 prosent til 0,34 kroner. Kundene til nettmeglerne i Netfonds og Skandiabanken var de største nettokjøperne og sto bak henholdsvis 41,50 prosent og 21 prosent. Arctic Securities hadde for øvrig en investorpresentasjon der Tandberg Data ble gjennomgått. Tegningsrettighetene til Tandberg Data steg 14,29 prosent til 0,08 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere