*Nettavisen* Økonomi.

Ny strømmåler vil kutte strømregningen din

SNART FORBI: Om noen år vil den gamle strømmåleren gå inn i historien. Fra 2019 skal alle kunne ha full kontroll på sitt eget strømforbruk fra time til time. Foto: Scanpix

Innen 2019 skal alle husstander ha smartmålere som gir full oversikt over forbruket.

Innen 1. januar 2019 skal alle husholdninger ha fått installert en smart strømmåler (AMS).

De smarte strømmålerne vil registrere forbruket løpende og legge til rette for avregning per hele time. Dette åpner for nye muligheter når det gjelder bevisstgjøring og styring av eget forbruk.

Internasjonale studier viser at vi forbrukere kan redusere energibruket med så mye som 20 prosent når de ser hvor mye strøm de til enhver tid bruker.

Det er derfor helt avgjørende å finne gode løsninger for formidling av informasjon fra strømmåler til forbruker.


Derfor har Enova og NVE gått sammen om å utlyse en konkurranse om å finne ulike formidlingsløsninger fra smarte målere. Målet er å se hvilke formidlingstyper som har best virkning på husholdningers strømbruk.

Målgruppen for konkurransen er markedsaktører i kraftbransjen. Konkurransen er åpen for flere typer formidlingsløsninger, slik som dedikerte skjermløsninger for hjemmet eller applikasjoner for mobiltelefon.

Gjennom konkurransen ønsker Enova og NVE å få kunnskap og erfaringer om hvilke løsninger som gir størst respons hos husholdningene, i en tidlig fase av utrullingen av de smarte målerne på landsbasis.

Konkurransen, som vil bli lyst ut i mai 2015, har en ramme på 30 millioner kroner.

Les mer på Enova her.

Annonsebilag