*Nettavisen* Økonomi.

Ny Terra-skandale

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Toppsjefene går på dagen og styre kastes.

17.02.12 12:54

Fem år etter Terra-skandalen, der en håndfull kommuner tapte flere hundre millioner på famøs spekulasjon, er det igjen store problemer i selskapet.

Dette skjer etter at Finanstilsynet kommer med krass kritikk av selskapets meglerhus-virksomet.

Som et resultat trekker konsernsjef Stein Ole Larsen og visekonsernsjef Lise Vedde-Fjærestad seg på dagen.

- Styret har akseptert konsernledelsens avgang, sier styreleder Odd Nordli i Terra-Gruppen, i en melding.

NA24 har fått beskjed om at Odd Nordli, som også er administrerende banksjef i Aurskog Sparebank, er den eneste som kan uttale seg om saken. Men dessverre er han ikke tilgjengelig - da han sitter i et kundemøte.

Kan legge ned meglerhuset
Samtidig har styret i datterselskapet Terra Markets besluttet å vurdere nedleggelse av aksjemeglerbord og tilhørende analyseavdeling, samt redusere omfanget av agentvirksomheten.

Dette skjer på bakgrunn av svakheter i Terra Markets som er blitt avdekket gjennom et stedlig tilsyn som Finanstilsynet foretok i juni i fjor. I en foreløpig rapport har Finanstilsynet påpekt alvorlige forhold knyttet til kontroll og styring i selskapet, ved meglervirksomheten, og i oppfølgingen av det omfattende nettet av banker som er agenter for Terra Markets.

- Styret i Terra-Gruppen er opptatt av at alle deler av virksomheten drives etter gjeldende lover og regler. Før vi mottok Finanstilsynets foreløpige rapport, hadde derfor Terra-Gruppen allerede sett til at Terra Markets gjennomførte en rekke tiltak for å kvalitetssikre virksomheten. Vi har nå iverksatt ytterligere tiltak for å bringe orden i forhold som Finanstilsynet påpeker i sin foreløpige rapport, sier Nordli.

Kaster styret
Terra-Gruppen har samtidig besluttet å endre styret i Terra Markets.

- Vi har gjennomført omfattende tiltak. Summen av alle tiltakene gjør at vi mener Terra Markets driver forsvarlig og innenfor de krav og bestemmelser man er pålagt å følge, sier Nordli. Han opplyser at Terra Markets nå arbeider med sitt tilsvar til den foreløpige rapporten.

Styret i selskapet som er eid av en rekke sparebanker har konstituert Hege Toft Karlsen som ny konsernsjef.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.