Ny toppdag på børsen

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Jubeldagene kommer tett i aksjemarkedet.

Oljeprisen og Oslo Børs følger hverandre tett, og begge er i godt sig om dagen.

Torsdag steg prisen på råolje til årets høyeste nivå og dro Oslo Børs med seg oppover. Hovedindeksen endte til slutt på 308,93 poeng, og det tilsvarer en oppgang på 1,70 prosent og det høyeste nivået siden de første dagene i oktober.

Onsdag kom den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene og utviklingen for forrige uke viser et overraskende trekk. Bensinlagrene fortsetter å falle og lagernivåene er nå i forkant av at kjøresesongen setter inn for fullt langt lavere enn hva som er normalt for sesongen.

Kan bli strammere
Under MarineMoneys konferanse i Oslo ble investeringene i oljebransjen diskutert. Halveringen i oljeprisen fra i fjor sommer har fått olje- og gasselskapene til å sette på bremsene i utbyggingsfasen. Det kan på sikt medføre at et stramt oljemarked vil bli strammere.

- Jeg er redd for at når etterspørselen øker så vil vi raskt være tilbake i en situasjon der oljeprisen stoppet sist, sa Nordeas oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i under et foredrag på konferansen.

På sikt kan det gi en oljepris på 150 dollar per fat, men inntil da venter Nordea-analytikerene at markedet må tåle en pris på 75 dollar per fat.

Det internasjonale energibyrået (IEA) sendte ut sin månedlige oppdatering og for første gang på lenge har de oppjustert etterspørselanslagene. Det indikerer at de ser en bunn i fallet i etterspørselen.

Prisen opp
Da handelen på Oslo Børs var over på Oslo Børs hadde oljeprisen blitt sendt opp 1,40 prosent til 71.79 dollar per fat.

StatoilHydro steg 2,04 prosent til 139,80 kroner, men det var flere av de andre tungvekterne som gjorde det langt sterkere.

Det er ikke bare i oljemarkedet at prisene har tatt seg opp. I resten av råvaremarkedet er utviklingen også positiv og det slår svært heldig ut for selskaper som Norsk Hydro. Aksjekursen til aluminiumsprodusenten ble løftet 4,37 prosent til 39,45 kroner.

Solenergiselskapet REC ble sendt opp 6,19 prosent til 63,50 kroner.

Pantevinner
Dagens vinner pekte seg svært positivt ut. Panteselskapet Repant mer enn doblet seg på meldingen om at de har sikret seg en leveranseavtale på pantemaskiner.

Repant melder at de har fått en avtale med Coop. I henhold til avtalen skal Repant levere pantemaskiner til flere av butikkene til den nordiske matvarekjeden. Det er ikke oppgitt hvor stor avtalen, men Coop har 3.000 butikker rundt om i Norden. Coop har tidligere inngått avtaler med Tomra og en annen konkurrent.

Det lille panteselskapet Repant har slitt med svært lave inntekter og høye kostnader, og har stort sett levert dundrende underskudd hver gang de har avsluttet et kvartal. Kapitalsituasjonen i selskapet har dermed blitt svært presset.

Repant-aksjen steg hele 150 prosent til 1,75 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.