Data fra Sparebank 1 SMN viser at det blir stadig mer vanlig for foreldre å signere som medlåntakere på barnas lån ved boligkjøp. Bankens privatøkonom Endre Jo Reite er bekymret.

- Iveren etter å hjelpe unge inn i boligmarkedet kan påføre foreldrene stor risiko. Han tror mange foreldre undervurderer ansvaret og risikoen de tar.

Les: - Betaler hundrevis av millioner i det skjulte for å få nordmenn til å låne mer

Han advarer foreldre mot å la seg rive med og trenden med å spørre om de kan stå oppført på lånet for å øke lånebeløpet de unge. De må gå gjennom sin egen økonomi ta konsekvensene det kan få. Det å være ansvarlig for lånet bør ikke bli en vanlig løsning, men skje unntaksvis der de unge trenger kortsiktig hjelp, eller der foreldrene har spesielt robust økonomi.

- Foreldrene tror kanskje de bare er et navn på et papir, men alle låntakere er like ansvarlig for lånet. Sammenblanding av økonomien kan derfor være ødeleggende, og ved økt rente eller endring i livssituasjon gi store konsekvenser for hele familien, sier Reite.

Les: - Ikke la deg friste av svinedyr bankfelle

Dersom foreldrene virkelig vil være låntaker sammen med barna, så bør det være for en minst mulig del av lånet og at dette lånet betales ned først.

- Det er ikke automatikk i at foreldrene kan slippe ut av ansvaret, og mange av foreldrene som sitter som låntaker sammen med barna sine på hele lånet kan risikere å miste muligheten til å låne mer selv i en lang periode, påpeker Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN.

Han viser til tidligere undersøkelser utført av SpareBank 1 SMN som avdekket at over halvparten av foreldrene som stiller kausjon faktisk fortsatt kausjonerer etter ti år.

Les: Slik får du deg bolig når alt ser håpløst ut

Reite oppfordrer til å skrive ned en avtale som berører hva som er formålet med ansvaret foreldrene tar, og hva som skal skje dersom leiligheten selges. De bør oppsøke sin egen rådgiver i banken for å få hjelp til hva som er det beste rådet for dem, og ikke bare signere på løsningene som kommer som forslag fra barna.

- Det er hard konkurranse om unge boliglånskunder, og det er viktig at foreldene vet at det er mulig å stille krav og forutsetninger for å begrense sin risiko. Jeg vil oppfordre foreldene til å bruke god tid, og sikre at de får en løsning de kan leve med, sier Reite

Det er tre viktige hovedregler for foreldre som vil hjelpe sine barn med boligkjøpet:

1. Boligkjøp haster mindre enn du tror, og skal barna bo kort tid et sted er det stor risiko for at de ikke tjener penger på å eie bolig

2. Ikke vær låntaker sammen med barna på hele lånet. Skal du være med som låntaker så skaff deg full oversikt over konsekvens, og ta ansvar for minst mulig av lånet

3. Ikke still stor kausjon i egen bolig. Kausjoner for minst mulig del av lånet, og sørg for at denne delen av lånet nedbetales først

4. Ikke kjøp bolig i eget navn uten å tenke over at du da må skatte av din andel av gevinsten

HTML EMBED
embedNAvideo("DTK3Zsd7PtAH5tnloLDJ7Q", false)