*Nettavisen* Økonomi.

Ny type spekulanter herjer boligmarkedet

– Jeg synes det er viktig at man vet om dette.

10.11.14 09:56

Tomi Johansen i DNB har merket seg at en helt ny type spekulanter tar stadig mer plass i boligmarkedet.

– Det har kommet flere og flere private spekulanter inn i boligmarkedet. Det er gjerne de som har egen bolig, og som har begynt å kjøpe opp eneboliger for å utvikle dem videre. De kan operere med helt andre marginer enn privatpersoner og dermed vinne budrunder, sier daglig leder i DNB eiendom i Tromsø, Tomi Johansen, skriver Nord24

Han omtaler dem som småmillionærer, den nye gruppen spekulanter som stadig oftere kupper budrundene.

Storprisstigning

De er kapitalsterke etter å ha vært på boligmarkedet ei stund, og har kjøpt og solgt boliger privat gjennom flere års opptur.

– De siste årene har boligprisen i Tromsø økt med 87 prosent. Det er klart mange har gjort seg gode penger på boligmarkedet, og som nå sitter med relativt lav gjeld og dermed har mulighet til å spekulere litt, sier Johansen.

Fakta

Boligpriser

Han forteller at det spesielt er eldre eneboliger, og gjerne de med litt større tomt, som er attraktiv for denne kjøpegruppen.

Megler-sjefen peker på at denne gruppen både er med på å presse prisnivået opp, samtidig som de gjør det vanskeligere for folk flest.

– Jeg synes det er viktig at man vet om dette. Den vanlige mannen i gata byr ofte mot de med langt større finansielle muskler, sier Johansen.

Han forstår at flere og flere vil investere i bolig og har merket synes det er synd at det er blitt slik, fordi det kan skape en viss ubalanse i boligmarkedet

Presset marked

Det er få eneboliger til salgs fra før, og når de i tillegg blir snappet opp av spekulanter som enten skal bygge om eller bygge for å enten leie ut eller selge blir det enda vanskeligere.

Johansen har gått gjennom boligomsetningene for det siste halve året og ser en tydelig trend.

– Det bidrar både til høyere omløpshastighet og et enda mer presset marked, sier han.

I tillegg, forteller meglersjefen, så omsettes en del av denne typen boliger utenfor det konvensjonelle boligmarkedet.

De leter i kartoppslag og på Google earth etter eneboliger med gunstige tomter. Gjerne med mulighet for å få bygge mer på tomta.

– Behovet for eneboliger og rekkehus er stort i Tromsø. Kommunen kan bidra til å regulere for flere eneboliger utenfor bykjernen. Det er godt med plass både på fastlandet og utover Kvaløya.

Les flere saker hos: Nord24


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.