Ny USA-rente: Én prosent

Ben Bernanke og den amerikanske sentralbanken kuttet som ventet sin styringsrente i kveld norsk tid.

29.10.08 20:37

Som en følge av de globale urolighetene i finansmarkedene kan renten i USA komme ned på nivåer amerikanerne ikke har opplevd siden 50-tallet.

NA24 - din næringslivsavis

Sentralbanksjef Ben Bernanke kunne i dag melde om et kutt på 0,5 prosentpoeng til en styringsrente som dermed havner på 1 prosent.

Fallende råvarepriser og svekket konsum i USA har ført til et dramatisk fall i inflasjonen. Dette bekymrer eksperter, og det er ventet at morgendagens rapport om den amerikanske økonomien vil vise negativ vekst. Sist økonomien viste negativ vekst var etter terrorangrepene i 2001.

Venter videre kutt
De siste 13 månedene har FED kuttet renten fra 5,25 prosent. Samtidig har sentralbanken gjennom seks forskjellige låneprogram sprøytet over 1 billion amerikanske dollar inn i finansmarkedene. Eksperter venter at de tøffe tidene vil fortsette og at renten skal videre ned.

- Signalene fra sentralbanken har klart antydet at det kommer mer og gårsdagens katastrofalt dårlige konsumentstillitstall svekket ikke akkurat argumentene for kutt. I markedet er det priset inn mer enn 40 prosent sannsynlighet for kutt til 1 prosent, mens rente på 0,75 prosent får 40 prosent sannsynlighet. Sannsynligheten for 1,25 prosent er liten, skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea i en rapport.

- Kommer til å være aggressiv
Torsdag legger det amerikanske handelsdepartementet frem ny statistikk som trolig vil rapportere at den økonomiske veksten falt til negativ årsvekst på 0,5 prosent i tredje kvartal. Det er det meste siden lavkonjunkturen i 2001.

- Fed kommer til å være svært aggressive. Inflasjonsrisikoen er nå borte fra bordet og spørsmålet nå er hvor ille resesjon vil bli, sier Mark Gertler, økonom ved New York University.

Han tror sentralbanksjef Ben Bernanke kommer til å kutte renten til nær null innen det neste året. Om så skulle være tilfelle må vi helt tilbake til da Dwight Eisenhower var president i USA for 45 år siden.

Forrige amerikanske sentralbanksjef som satte ned renten til en prosent var Alan Greenspan i 2003.

Norges-kutt
Norges Bank bestemte på onsdagens rentemøte også å redusere deres styringsrente med 0,50 prosentpoeng.

Rentekuttet betyr at Svein Gjedrem og sentralbanken på to uker har kuttet renten med én prosent fra 5,75 prosent til 4,75 prosent.

- Virkningene av finanskrisen vil mest sannsynlig bli større enn det kunne se ut til for bare kort tid siden. Avmattingen i norsk økonomi ser ut til å komme raskt og bli markert, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag