NA24.no

(Foto: AP/Scanpix)

Nye anklager mot oligark

Den konkursrammede og fengslede oljebaronen Mikhail Khodorkovskij risikerer strengere straff.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den tidligere eieren av oljegiganten Yukos Oil tilbringer i dag livet sitt bak lås og slå. Mannen ble arrestert i 2003 og dømt til åtte års fengsel for skattesvik og bedrageri. Nå skal det ha dukket opp nye hvitvaskingsanklager mot den tidligere superrikingen, ifølge bbc.com.

NA24 - din næringslivsavis

Russlands rikeste
Khodorkovskij var tidligere sjef for Yukos, som var Russlands største oljeselskap. Han var også ansett som Russlands rikeste mann.

Khodorkovskij var en av gruppe forretningsmenn som ved hjelp av politiske kontakter og knallharde taktikker slo til seg store deler av selskapene som ble privatisert etter Sovjetunionens sammenbrudd.

Mange mener Khodorkovskij ble tatt fordi han begynte å støtte politiske motstandere av president Vladimir Putin. En del av de andre i denne gruppen har også forlatt Russland for å unngå samme skjebne, men flere er fortsatt igjen i landet.

Yukos konkurs
Samtidig som straffesaken har pågått mot Khodorkovskij, er Yukos knust som selskap av enorme skattekrav, etter at selskapets metoder for å minimere skatten er blitt kjent ulovlige.

Selskapet Rosneft vokste seg enorme på å plukke opp restene etter det private russiske oljeselskapet Yukos. Angivelig for skattesvik, men mange hevder han ble fengslet fordi han ble for mektig for Kreml.

Det banet veien for at Rosneft kunne kjøpe Yukos produksjonsenhet, Yuganskneftegaz, som nå utgjør rundt 2/3 av produksjonskapasiteten til det nynoterte oljeselskapet. Tidligere Yukos-aksjonærer hevdet at store deler av Rosneft dermed er stjålet, og forsøkte å stoppe noteringen gjennom en serie rettssaker.

Ikke verre enn andre
Også når det gjelder selskapet Yukos, påpeker mange at det er påfallende at ikke andre oljeselskaper blir tatt, for metodene som Yukos brukte var ikke verre enn de andre oljeselskaper benyttet seg av for å spare skatt, mener observatører.

Prosessen mot Yukos og Khodorkovskij førte til stor usikkerhet rundt investeringer i Russland, for mange påpekte at Yukos, etter en uryddig fortid, var blitt et strømlinjeformet selskap av den typen vestlige investorer gjerne ville investere i.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere