Nye bevis i Nerdrum-saken

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)

Nye dokumenter som ikke tidligere er blitt lagt fram i rettssaken mot kunstneren Odd Nerdrum, skaper tvil om dommen mot ham er riktig.

03.10.12 08:02

Flere eksperter som har sett dokumentasjonen, mener at den kan innebære at Nerdrum ikke skulle blitt dømt til fengsel.

Det er Dagbladet som har skaffet til veie flere sentrale dokumenter som ikke er blitt lagt fram i retten. Dokumentasjonen består av bankutskrifter, selvangivelser, inntektsoversikter, fakser og e-poster.

Dokumentasjonen viser angivelig at retten trolig har talt Nerdrums inntekter flere ganger og at han høyst sannsynlig har skattet av alle sine inntekter, med unntak av tre mindre sjekker. Dokumentene gir imidlertid ikke svar på om han skattet til riktig tid eller til rett land.

- Så langt jeg kan se, kan de nye bevisene få betydning for omfanget og karakteren av den skatteunndragelsen Nerdrum er dømt for, og dermed for reaksjonsspørsmålet på ulike måter, sier advokat Frode Elgesem, partner i advokatfirmaet Thommessen.

Advokatfullmektig Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen har også vurdert de nye bevisene, og beskriver dokumentasjonen som «solid».

Odd Nerdrum er dømt til fengsel av to norske rettsinstanser. Han har anket begge gangene, men i juni i år ble han dømt til fengsel i to år og ti måneder i Borgarting lagmannsrett for å ha lurt unna nærmere 14 millioner kroner fra beskatning.

I øyeblikket er saken hos Høyesterett, som innen kort tid avgjør om kunstneren skal få prøve saken en siste gang. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.