Eiendom Norges boligprisstatistikk for november ble lagt frem tirsdag.

- Boligprisene i november sank nominelt med 1,1 prosent, for sesongvariasjon er det en nedgang på 0,4 prosent, sier direktør Christian Vammervold Dreyer.

Over tid

November er en av de svakeste månedene i løpet av året, og det forventes ofte et fall i prisene. Det har ikke skjedd de siste tre årene, men altså i år, som også har et sterkere fall enn normalt, sier Dreyer.

- Vi hadde en overraskende sterk måned i oktober. Det viser seg nå viktig å se prisutviklingen over tid. Denne november-måneden stemmer bedre ut fra tilbakemeldinger vi har fått fra markedet.

Oktober overrasket markedet, med en oppgang på 0,4 prosent, men trenden med fallende priser for året fortsetter altså.

- Siden april har boligprisene gått ned med 5,6 prosent, og etter sesongjustering har det i sju av månedene vært flat eller nedgang i pris.

Alle fylkene hadde nedgang i prisene sist måned. I flere av de største byene ses den svakeste utviklingen.

- Det er nå negativ tolvmånedersvekst i stadig flere byer, og det er en trend vi regner med vil vedvare og sannsynligvis forsterke seg i månedene fremover.

Til salgs

Gjennomsnittet for å selge en bolig var på 46 dager, mot 36 dager samme måned i 2016. 1,8 prosent flere boliger ble solgt i årets måned, sammenlignet med fjorårets.

- Det er en kraftig økning når det gjelder boliger lagt ut for salg i november, på ti prosent. Tilbudssiden har altså ikke noen tendens til å roe seg ned, selv om prisene faller.

Noen lyspunkt

Flere meglere har meldt om høyere aktivitet på boligmarkedet, og mange tror at prisbunnen snart kan være nådd. Boligprisene har falt 4,5 prosent så langt i år, men i oktober steg boligprisene for første gang på seks måneder.

- Vi unngår ikke et nytt prisfall nå før jul, men ser noen lyspunkter for første gang på lenge, sa Grete W. Meier i Privatmegleren til Dagens Næringsliv.

Les også: Boligtall for 2016: 58.000 i snitt per kvadratmeter for nye eneboliger i Oslo

Toppøkonom Harald Magnus Andreassen tror derimot boligprisene kan falle opp til 40 prosent. Han viser til at det historisk sett er normalt ved slike boligprisfall.

- I utgangspunktet tror jeg ikke at det går så galt, men dette er et veldig viktig, mulig scenario. Det er all grunn til å bekymre seg for at det prisfallet vi har sett nå er starten på en betydelig priskorreksjon, sier han til Nettavisen.

Les mer: Harald Magnus Andreassen tror boligprisene kan falle opp til 40 prosent