NA24.no

Nye kinesiske restriksjoner på lakseimport fra Norge

Diskusjonene om ILA har foregått over lengre tid fordi Kina mener Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel laget av Verdens dyrehelseorganisasjon.
Diskusjonene om ILA har foregått over lengre tid fordi Kina mener Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel laget av Verdens dyrehelseorganisasjon. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Mattilsynet sier det strider mot internasjonale avtaler når Kina nekter import av laks fra deler av norskekysten, men sier de ikke kan hindre at importen stanser fra mandag.

Kina innfører nye restriksjoner på import av norsk laks. Importen av hel laks med hode fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms stanses fra førstkommende mandag.

For laks fra andre fylker i Norge krever kinesiske myndigheter garantier i norske eksportattester på at fisken er fri for pankreassykdom (PD) og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA), opplyser Mattilsynet. Dette kravet vil gjelde fra 18. april.

– Dette er ikke et mattrygghetsproblem, men et fiskehelseproblem. Kineserne er bekymret for at dette skal smitte til kinesisk laksefisk. Det er grunnlaget, og det er spesielt ILA de er bekymret for, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til NTB.

Hun sier Mattilsynet er uenig i tiltakene kineserne har varslet. Norske myndigheter har flere ganger tidligere bedt om innsyn i risikovurderingen Kina legger til grunn, noe de etter det internasjonale avtaleverket har krav på. Denne forespørselen har de så langt ikke fått respons på.

– Ingen fare

I 2014 utgjorde lakseeksporten fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms om lag en femdel av den totale norske sjømateksporten til Kina. Verdien av den norske sjømateksporten til Kina utgjorde 3,2 milliarder kroner i fjor. Landet er det sjette største markedet for norsk fisk i utlandet, men kjøper først og fremst hvitfisk.

Diskusjonene om ILA har foregått over lengre tid fordi Kina mener Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel laget av Verdens dyrehelseorganisasjon.

«Mattilsynet har ved flere anledninger sendt dokumentasjon til kinesiske myndigheter som viser at vi oppfyller disse kravene. Vi mener at det ikke er fare for å smitte kinesisk laksefisk med ILA-virus fordi fiskeproduktene fra Norge går direkte til konsum», heter det i en pressemelding fra tilsynet.

– Måten vi bekjemper dette på, er i tråd med internasjonale bestemmelser. Det er flere typer ILA-virus – og ikke alle utløser sykdom. Dessuten er det flere land enn Norge som er rammet av dette viruset, sier Landsverk og peker på Chile og flere andre land.

ILA-viruset er ikke farlig for mennesker.

– Ikke noe galt

Selv om de varslede tiltakene rammer bransjen og enkeltprodusenter, mener Fiskeri- og havbruksnæringens landsforbund (FHL) det er myndighetene som må håndtere saken.

– Vi mener det ikke er noe galt med produktene. Dette er for så vidt ikke noen ny sak. Dette dreier seg om en kinesisk tolkning av et regelverk som vi mener ikke er helt greit. Dette ligger på den norske ambassadens bord og hos Mattilsynet, sier assisterende direktør Trond Davidsen i FHL til NTB.

Han forklarer at norske produsenter tilfredsstiller de fastsatte kravene og forskriftene som styrer lakseoppdretten. Disse reglene er laget i overensstemmelse med internasjonale standarder, også dyrehelsestandarden som kinesiske myndigheter mener er brutt. Kineserne krever garantier for at norsk fisk er fri for sykdommen PD og fri for virus som kan utløse infeksiøs lakseanemi (ILA).

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere