NA24.no

Nye kredittkort gjør det mulig å stjele fra deg

Har kortet ditt et slik symbol, kan det avleses gjennom både klær og lommebok.
Har kortet ditt et slik symbol, kan det avleses gjennom både klær og lommebok. (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Penger kan hentes ut gjennom lommeboka di.

I disse dager er såkalte kontaktløse kredittkort (NFC) i ferd med å sendes ut i stor skala til norske bankkunder. Kortene gjør at du kan betale småbeløp opp til 200 kroner uten å bruke PIN-kode eller å fysisk sette kortet inn i en kortleser.

Kortene baserer seg på samme teknologi som er grunnleggende lik den som er på vei inn i mobilbetaling, og ikke minst det som i lang tid har blitt brukt på kollektive reisekort og adgangskort.


Kan leses av gjennom lommebok

Som brukere av denne typen kort vet, trenger man ikke fysisk å ta disse kortene ut av lommeboka for å kunne brukes. Det holder lenge å bevege hele lommeboka i nærheten av kortleseren for at de skal registreres.

I praksis betyr det at kortene er mulig å leses av uten at brukeren egentlig ønsker det, og som et mottiltak finnes det nå lommebøker med innebygget stoff som blokkerer for denne typen radiosignaler.

For hva hindrer svindlere i å gå rundt med mobile kortterminaler på for eksempel kollektive knutepunkt og holde kortleseren i nærheten av lommebøker - for eksempel baklommer?

- Vi kjenner ikke til tilfeller der dette har skjedd selv. Kunder som blir uskyldig utsatt for svindel vil uansett bli holdt økonomisk skadeløse så lenge det ikke er utvist grov uaktsomhet, forteller kommunikasjonsrådgiver Marit Elisabeth Giske i DNB til Nettavisen.

Siden kontaktløse kredittkort er et relativt nytt fenomen, er det ikke laget noen presedens for hva som kan anses som uaktsomt.

Giske påpeker at det med deres løsning uansett må brukes PIN-kode når en har passert 600 kroner i bruk uten PIN-kode.

Lett å tappe - vanskelig å få tak i pengene

Stein-Arne Tjore i betalingsselskapet Nets forteller til Nettavisen at det vil være mulig å bruke en kortterminal til å lese av et kredittkort uten at eieren legger merke til det - selv om en må svært nære kortet for å få det til.

- I praksis skal det derimot mye til for et slikt tyveri å være gjennomførbart. Den som har en slik terminal må ha en avtale med et kortselskap om innløsning av korttransaksjoner, og da vil man ganske enkelt kunne følge pengestrømmen, sier han.

Ved kontaktløs betaling er det kredittkortdelen av kortet som benyttes, ikke direkteoverføring med BankAxept.

Han forteller at selv om det ofte er utenlandske vinningskriminelle som i dag prøver seg på kortsvindel, hjelper det ikke noe særlig å bruke en kortterminal fra Romania.

Fakta: Fakta: Kontaktløse kort

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Fungerer på terminaler som har symbol for kontaktfri betaling
  • Betal ved å holde kortet inntil terminalen
  • Betalingen er OK når du hører ett pip.
  • Du trenger ikke å taste inn PIN-kode på beløp under 200 kroner når du betaler kontaktløst.

(DNB)

- For det første er det et internasjonalt bankregelverk som håndterer internasjonale pengestrømmer. Og for det andre vil det for en bankkunde være enkelt å se at det er brukt penger på for eksempel et rumensk brukersted, og dermed se at noe skurrer.

- Siden dette også er snakk om småbeløp, må en gjøre dette på mange personer for at det skal bli verdt det, noe som gjør at en enkelt vil se mønstrene og avsløre det. Om en skal svindle, tror jeg ikke det er på dette området jeg ville satset om jeg ikke skulle bli tatt, sier han.

- Bankene som må ta risikoen

Fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet sier at avlesing av kredittkort på denne måten er en kjent problemstilling.

Fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet

- Andre har påpekt at man med brukerstedutstyr kan tappe kortene for beløpet som ikke krever PIN, men man må svært nært kortet. Det som er viktig, og som vi har forsikret oss om fremgår av vilkårene og er forstått av tilbyderne, er at det er bankene selv som må ta risikoen og regningen hvis kortet misbrukes på en slik måte.

- Denne typen misbruk vil i så fall være muliggjort av svakheter i systemet og en aktsomhetsvurdering av forbrukere som har fått tappet et kort på en slik måte vil være nærmest irrelevant. Denne typen systemrisiko er det bankene som må ta, ikke forbrukerne, og slik er også regelverket.

Han sier at kortbrukere ikke nå skal kunne forventes å skaffe lommebøker som blokkerer radiosignaler.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere