NA24.no

Nye land mot kollaps

Foto: Ezioman (Flickr/creative commons)
Sist oppdatert:
Dubai er ikke alene. Sjekk verstinglisten.

Den høye statsgjelden er hovedproblemet i den neste fasen av finanskrisen.

Avisen Dagens Industri har tatt for seg landene med den største risikoen for kollaps.

Den neste fasen
I den neste fasen av finanskrisen er de landene med størst gjeld i utlandet som vil få de største problemene. Årsaken til dette, er at tiden med de rekordlave rentene er i ferd med å gå mot slutten. Dermed blir lånene dyrere å håndtere.

Dette er også årsaken til at Japan, som har høy andel av innenlandske lånegivere, og USA, som har dollargjeld, ikke vil få problemer med finansieringen. Det er det imidlertid flere andre som vil få.

Ukraina verst
I markedet for CDS-kontrakter inngås forsikringer mot en nasjonal konkurs for lånegivere til stater. I dette markedet er det nå størst risiko å låne ut til Ukraina, Argentina og Venezuela, skriver DI.se.

Hellas, Island, Latvia og Dubai er andre land som havner høyt på listen over risikoland.

Latvia har allerede fått et akuttlån fra IMF, EU og sine naboland for å unngå en finanskollaps, men har likevel store utfordringer foran seg. I et annet land nært oss, Island, risikerer man å bli stemplet som fullstendig upålitelig i klasse med Argentina. Dette kan rettes på hvis man bøyer av for presset fra Nederland og Storbritannia.

Verstingligaen:
* Ukraina

* Argentina

* Venezuela

* Pakistan

* Latvia

* Island

* Dubai

* Litauen

* Hellas

* Libanon

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere