Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Nye milliardsprell i Fredriksens laksekamp

Foto: Foto: Olaf Lampe
Vil heller splitte opp norsk laksekjempe enn å akseptere milliardærens tilbud.

Kampen om det norske oppdrettselskapet Cermaq fortsetter.

Den 30. april varslet John Fredriksens sjømatkjempe Marine Harvest at det vil sluke Cermaq for 105 kroner per aksje, fordelt likt på penger og aksjer.

I forrige uke anbefalte styret i Cermaq eierne å si nei til budet på rundt 105 kroner per aksje fra Marine Harvest. Styret mener prisingen er for lav og har bedt aksjonærene vente på «mulige alternative løsninger».

Nå melder selskapet at de har fått et tilbud på 6,2 milliarder kroner for datterselskapet EWOS, som produserer fiskemel.

Fiskemel er et mel som produseres av fiskehoder, fiskerygger og annet avfall fra konsumfiskindustrien, eller fra fisk som ikke spises av mennesker. Fiskemel er proteinforsterkende tilsats i fôr til oppdrettsfisk.

Kjøper er investeringsselskapene Altor og Bain Capital.

God prising
Tilbudet på 6,2 milliarder kroner innebærer en selskapsverdi på ti ganger markedets konsensus driftsresultat for EWOS i 2013.

- 6,2 milliarder kroner virker som en god pris. Fredriksen og Marine Harvest er nok også veldig interessert i EWOS, så her må de høyne budprisen hvis de vil ha Cermaq, sier en analytiker til Nettavisen NA24.

Den norske staten sitter med 43,54 prosent av aksjene i Cermaq, og det er dermed en forutsetning av staten sier ja til oppkjøpet. Men næringsminister Trond Giske har signalisert at budet er for lavt.

- Giske må ta en avgjørelse på om han vil selge til Altor og risikere at budet fra Fredriksen forsvinner, eller la Fredriksen høye budet, og selge alt til han, sier tallknuseren.

Sendt kursen til værs
Til sammenligning prises hele Cermaq nå til 10,1 milliarder kroner etter at markedet har kjørt aksjekursen opp til vel 110 kroner etter Fredriksens bud. Før budet var selskapet priset 7,95 milliarder kroner.

Cermaq har for øvrig kun en periode vært priset høyere enn nå, og det var da Oslo Børs nådde historiske nivåer før finanskrisen.

- Cermaq vurderer den angitte selskapsverdien til å være vesentlig over den verdi som implisitt ligger i så vel den historiske prisingen av Cermaq-aksjen som budet fra Marine Harvest, melder Cermaq.

Giske gikk i forrige uke også ut og fremmet en proposisjon hvor det blir bedt om fullmakt både til at staten kan kjøpe aksjer i Cermaq opp til en eierandel på 65 prosent, og at staten kan selge samtlige av sine aksjer.

Budet fra investorgruppen vurderes som så interessant at Cermaq nå vil innlede en prosess med formål å inngå en endelig avtale.

Varsler saftig utbytte
Tilbudet er avgitt med forbehold om sluttføring av fremmedkapitalfinansiering, men Investorgruppen har i sitt tilbud dokumentert bekreftet interesse fra solide nordiske og internasjonale banker for å finansiere transaksjonen. I tråd med det avgitte tilbudet har Cermaq til hensikt å gi Investorgruppen eksklusiv tilgang til EWOS' ledelse i en periode på 3 uker for en bekreftende gjennomgang av selskapene for å ferdigstille finansieringen. Gjennomgangen vil skje fra et tidspunkt som skal avtales mellom partene.

Dersom transaksjonen blir gjennomført vil Cermaq bruke midlene til å redusere selskapets samlede lån for å sikre en fortsatt solid egenkapital og overholdelse av alle låneforpliktelser for den gjenværende virksomhet, samt å realisere en ekstraordinær utdeling til selskapets aksjonærer. Basert på den tilbudte selskapsverdien forventes det en ekstraordinær utdeling til Cermaqs aksjonærer i størrelsesorden 4-5 milliarder kroner, eller mellom 43 og 54 kroner pr aksje. Forventet tidspunkt og størrelse på utdelingen vil foreligge før gjennomføring av transaksjonen.

Som følge av at det foreligger et frivillig tilbud om kjøp av aksjene i Cermaq, vil styret i tråd med verdipapirhandelloven innkalle til en ekstraordinær generalforsamling for å beslutte gjennomføringen av transaksjonen. Beslutningen vil kreve mer enn 50 prosent av de avgitte stemmene i generalforsamlingen.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!