NA24.no

Nye NAV-krav: Vanskeligere å få full sykemelding

Tilltsvalgt for allmennlegene i Troms, Anton Giæver, er bekymret for de nye grepen NAV nå gjør.
Tilltsvalgt for allmennlegene i Troms, Anton Giæver, er bekymret for de nye grepen NAV nå gjør. Foto: Ole Åsheim (Nordlys)
Sist oppdatert:
Lege: - Kan ramme de svakeste i samfunnet.

TROMS (Nordlys): Troms er et av fylkene med høyest sykefravær i landet. Bare på de tre siste månedene av 2014 ble det betalt ut 552 millioner kroner i sykepenger til sykemeldte i Troms.

Ifølge lovverket er hovedregelen at den sykemeldte skal prøve seg i arbeid så tidlig som mulig og senest innen åtte uker for å ha rett til videre sykepenger. Unntaket er om dette av medisinske grunner er til hinder.

Nå har NAV i Troms gjort en erkjennelse av at unntaksbestemmelsen brukes for ofte. De varsler nå en innstramming overfor brukere som har vært fullt sykmeldt i over åtte uker.

- Andelen av gradert sykemelding er i dag på 30 prosent i Troms, mens 70 prosent har full sykemelding. Vi ønsker å snu dette slik at det blir motsatt, sier assisterende fylkesdirektør i NAV Troms Bente Ødegaard til Nordlys.

Aktivitetskrav

Fra 15. mars i år vil aktivitetskravet praktiseres ved alle arbeidsplasser i Troms. Dette betyr at den sykmeldte skal være i arbeidsrelatert aktivitet så tidlig som mulig, og senest innen 8 uker, for fortsatt å ha rett til sykepenger. Kort fortalt vil det bli vanskeligere å få full sykemelding.

- Det er sjelden at sykdomstilstander er av en slik grad at det hindrer all deltakelse i arbeid utover åtte uker. De fleste har mulighet til å delta noe i arbeidslivet, sier Ødegaard.

Hun påpeker at i tillegg til at gradert sykemelding utgjør store økonomiske besparelser for Troms fylke, er det også for den enkelte arbeidstaker helsefremmende.

- For den enkelte er det slik at langvarig sykefravær faktisk gjør at man får dårligere helse, og så reduserer det sjansen for å komme tilbake til arbeidslivet. Det å være i arbeid er også viktig for å ikke oppleve å bli sosialt utstøtt og å bli "glemt av" på arbeidsplassen, sier Ødegaard.

Fra 15. mars får altså arbeidsgiver og arbeidstaker, i samarbeid med fastlege og sykmelder, et større ansvar for å tilrettelegge for delvis arbeid isteden for full sykemelding.

Legene bekymret

Tilltsvalgt for allmennlegene i Troms, Anton Giæver, sier det først og fremst er arbeidsgiver og arbeidstaker som skal vurdere tilrettelegging på jobben, mens fastlegene vil gi råd om hvordan det kan gjøres på en best mulig måte opp mot den aktuelle sykdom.

Han legger ikke skjul på at han ikke er udelt positiv til tiltaket NAV nå skal gjøre.

- Også vi som leger har som hovedregel at folk skal være i arbeid, men det er ofte kompliserte og sammensatte årsaker til at folk ikke kommer seg tilbake på jobb etter åtte uker. Vi er litt bekymret for at det nå legges mistillit og straff rundt en ordning og mot en gruppe som har det vanskelig fra før av, sier han til Nordlys.

- Vi er redd for at det kan slå uheldig ut mot de svakeste i samfunnet, ved at man skal lage en ordning hvor man skal kontrollere og straffe alle, fortsetter han.

- Ikke mistillit

Dette avviser Ødegaard.

- Det er ikke snakk om verken mistillit eller straff. Vi er ute etter å finne løsninger og muligheter for den enkelte, er det ikke mulig for dem å komme tilbake i jobb så skal de selvfølgelig ikke det, sier hun.

I Hedmark, som var først ute med innstrammingen, ble sykefraværet redusert med 10 prosent. Troms er nå nummer to, før resten av landet vil følge etter.

Regiondirektør i NHO Troms, Christian Chramer, er glad for at NAV nå strammer grepet.

- Næringslivet klapper og applauderer for tiltaket til NAV. Vi er veldig glad for dette og tror at en god dialog mellom NAV, lege, arbeidstaker og arbeidsgiver er nøkkelen. Vi ønsker initiativet til NAV i Troms veldig velkommen, sier Chramer.

Les flere saker hos Nordlys.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere