*Nettavisen* Økonomi.

Nye problemer på Snøhvit

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Statoil har måttet stanse oppkjøringen av Snøhvit-anlegget.

09.11.09 13:06

Etter tre måneder med arbeider for å utbedre feilene på landanlegget til Snøhvitprosjektet startet Statoil oppkjøringen av anlegget lørdag. Allerede i går måtte selskapet stoppe oppkjøringen etter å ha fått tekniske problemer i anleggets hjelpesystemer.

Noen dager til
Ifølge en oppdatering fra Statoil så ble det som følge av dette besluttet midlertidig stans i oppkjøring og nedstegning av anlegget for utbedring av feilene. Reparasjonen er ventet å ta noen dager.

Så snart feilene er fikset vil oppkjøring av produksjonen av flytende naturgass gjenopptas. Det er ventet at oppkjøringen vil ta omkring 10 dager før anlegget er på full kapasitet.

Det var i august at produksjonen av LNG ble stanset på Snøhvit-feltets landanlegg på Melkøya etter at det oppsto problemer med kjølesystemene. Anlegget er nå ferdig oppgradert og modifisert over en periode på tre måneder.

Utskiftninger
Blant de større operasjonene som er gjennomført er utskifting av 15 varmevekslere. Varmevekslerne er selve kjernen i prosessen med å kjøle Snøhvit-gassen ned til flytende form (liquefied natural gas – LNG).

- Allerede i fjor høst skiftet vi ut to av sju sjøvannsvarmevekslere, hvor vi har hatt lekkasjeproblemer, sier produksjonsdirektør Knut Henrik Dalland i en kommentar..

Under årets stans ble ytterligere fire skiftet med en annen og mer robust type vekslere. Den sjuende og siste vurderes byttet under en planlagt revisjonsstans til neste år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.