Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Nye rentekutt i sikte

Foto: (Scanpix)
Den amerikanske økonomien er på vei til det bratteste fallet på 18 år. Nå ventes ytterligere rentekutt.

Investorer verden over har den siste tiden revet seg i håret og bitt negler ettersom finansuroen har herjet verdens børser. Stadige tiltak har blitt lansert av myndigheter i et forsøk på å roe ned markedene. Nå kan den amerikanske sentralbanken nok en gang stå klar med rentevåpenet.

NA24 - din næringslivsavis

Det er ikke mer enn litt over tre uker siden den amerikanske sentralbanken (Fed) gjennomførte et koordinert rentekutt sammen med fem andre sentralbanker. Den gang ble styringsrenten kuttet med 50 basispunkter til 1,5 prosent. Nå er det ventet at Federal Reserve med Ben Bernanke i spissen vil lade om rentevåpenet og nok en gang kutte renten med 0,5 prosentpoeng.

50 basispunkter
- Fed kommer til å kutte renten med et halvt prosentpoeng, sier Lyle Gramley som er tidligere Fed guvernør og nå seniorøkonom i Stanford Group til Bloomberg News.

Disse uttalelsene kommer etter at den amerikanske økonomien er på vei til det bratteste fallet på 18 år. Analytikere Bloomberg News har snakket med spår at den amerikanske økonomien vil krympe med 2,2 prosent i fjerde kvartal, noe som kommer etter et fall på 0,5 prosent i tredje kvartal.

Legitim resesjonsfrykt
Dermed er økonomien på full fart inn i en resesjon. Fallet på 2,2 prosent vil være det største kvartalsvise fallet siden fjerde kvartal 1990 da økonomien krympet med tre prosent.

- Vi er på vei ned «big time», sier Gramley.

Hvis sentralbanken velger å kutte styringsrenten med 50 basispunkter vil det nye rentenivået i USA være på en prosent. Det tangerer nivået fra 2004 og har aldri vært på noe lavere nivåsiden sentralbanken begynte å kontrollere den på slutten av 80-tallet.

Federal Reserve vil avholde sitt neste rentemøte førstkommende onsdag.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!