Nye sanksjoner kan ramme norsk oljebransje

De nye sanksjonene som EU har innført mot Russland, kan ramme flere norske oljeselskaper, her representert ved Statoil-sjef Helge Lund.

De nye sanksjonene som EU har innført mot Russland, kan ramme flere norske oljeselskaper, her representert ved Statoil-sjef Helge Lund. Foto: Carina Johansen (NTB Scanpix)

De nye sanksjonene som EU har innført mot Russland, kan ramme flere norske selskaper.

EUs nye sanksjoner innebærer at europeiske oljeselskaper ikke får hjelpe russiske selskaper med oljeboring på dypt vann og i russiske havområder i Arktis.

Sanksjonene vil trolig ramme Statoil, mener oljeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier. Statoil har en avtale med russiske Rosneft om felles leting i Barentshavet og andre havområder, og de to selskapene er nå i gang med seismikkundersøkelser i Barentshavet.

– Statoil-avtalen med Rosneft er så omfattende at hvis det blir sanksjoner mot russiske oljeproduksjon og oljeleting, vil Statoil bli rammet, sier Olaisen til NRK.

Ifølge Statoil selv er det for tidlig å si hva de nye sanksjonene vil bety.

– Sanksjonene ble presentert i går, og vi trenger noe tid på å forstå detaljene i dette her og hva det eventuelt betyr for oss, sier pressetalsmann Knut Rostad.

Også Seadrill er i faresonen, ifølge E24. Selskapet er hovedaksjonær i North Atlantic Drilling, som i sommer inngikk riggkontrakter med Rosneft for 4,25 milliarder dollar. Fredag falt Seadrill over 3 prosent på børsen.

EUs sanksjoner er en reaksjon på Russlands framferd overfor nabolandet Ukraina. Norge har hittil stilt seg bak sanksjonene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.