NA24.no

Foto: Poppe, Cornelius (NTB scanpix)

Nye tall gir lavere rente

Sist oppdatert:
- Norge vokser mindre enn normalt.

Statistisk sentralbyrå la mandag fram konjunkturbarometeret for industri og bergverk, 3 kvartal 2013.

Barometeret kunne vise til at norske industriledere melder om noe høyere produksjonsvolum, og utsiktene på kort sikt er positive. Hovedårsaken til fremgangen er større ordretilgang på eksportmarkedet.

- Tallene er litt bedre enn det vi hadde sett for oss. De viser at det var et moderat 3. kvartal og det sur ut som det vil bli et positivt 4. kvartal. Økt ordretilgang for eksportindustrien signaliserer at vi kan få en vekst i industrien i 3. kvartal på 0,5 prosent, sier Marius Gonsholdt Hov, makroøkonom fra Handelsbanken Capital Markets til Nettavisen NA24.

- Vil forskyve renteøkningen
- Norge vokser mindre enn normalt og vil fortsette å vokse mindre enn normalt inntil vi får mer stimuli, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika, til Nettavisen NA24.

Konjunkturbarometeret viser en vekst i økonomien, men den er svakere enn normalt.

- Det som er viktig er i hvilken grad Norges Bank skal bidra til å få oss tilbake til sterk vekstrate. Vil de gå tilbake til normale nivåer eller holde fast der vi er nå, hvor det er fare for at det blir verre fremover. Jeg mener Norges Bank burde vært mer aktive og kuttet renten for lenge siden.

Gonsholdt Hov tror Norges Bank vil forskyve renteøkningen ut i tid.

- Tendensene i norsk økonomi er svakere. Konsumenttilliten har sunket mye og arbeidsledigheten har økt mye. Inflasjon lavere enn vi har sett for oss. Norges Bank vil nok forskyve rentehevingen ut i tid, sier Gonsholdt Hov.

Noe de begge er enige om er at arbeidsledigheten vil stige i fremtiden. Andreassen forteller at den kan komme opp i 100.000 arbeidsledige i løpet av neste år.

- Beste vi kan håpe på en stabilisering
I likhet med Andreassen peker han på boligprisene som har flatet ut. I tillegg avtaler låneetterspørselen en del.

- For konjunkturbildet neste år er det beste vi kan håpe på en stabilisering av industrien, men det er et kjempe problem med investeringer i bolig. Byggeaktiviteten vil falle neste år, sier Andreassen.

Gonsholdt Hov ser for seg en lavere inflasjon i fremtiden.

Når det gjelder BNP'en sin fremtid tror Gonsholdt Hov at bidraget til BNP i 3. kvartal vil bli lavere enn det har vært i 2. kvartal.

- Neste år vil den være mindre enn det normale, mellom 1og 2 prosentpoeng, avhengig av fallet i boligindustrien. Hvis boligindustrien faller 15-20 prosent så blir det et prosentpoeng av BNP borte og selvfølgelig handler det om hvor mye den nye regjeringen gasser på. Det er ikke store grep man må gjøre for å bedre økonomien for neste år, sier Andreassen.

- Politikerne må gasse på
Andreassen ser mulighetene i markedet og mener at politikerne nå må ta i et tak.

- Disse tallene kan være en utfordring for den nye regjeringen. Trist at det går dårligere i Norge over tid, men samtidig skaper det rom for å stimulere mer og innfri flere valgløfter. Hvis vi ser alt under et så trenger vi mer stimuli og jeg er helt sikker på at vi får det, men vi får det fra finanspolitikk ikke Norges Bank, sier Andreassen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere