Nye tall kan påvirke valget

Jens Stoltenberg, Ap

Jens Stoltenberg, Ap Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Svak bedring for Jens verkebyll.

28.06.13 10:31

Fra mai til juni falt andelen helt ledige med 500 til 68. 856 fra mai til juni, viser sesongjusterte tall fra Nav.

Dette er den første måned uten oppgang i antall helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, etter fire måneder på rad med økning.

Arbeidsledigheten er på 2,5 prosent, mot 2,4 prosent på samme tid i fjor. Det var ventet at ledigheten skulle øke til 2,6 prosent.

- Etter fire måneder med økning i arbeidsledigheten har vi sett en nedgang i juni. Det er likevel for tidlig å si om nedgangen denne måneden viser at arbeidsledigheten er i ferd med å stabilisere seg, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystand, i en melding.

Kan påvirke valget
I forhold til handelspartnere i Europa er det svært lav ledighet, men mange inkludert statsminister Jens Stoltenberg har blitt bekymret. Et spørsmål er om ledigheten kan påvirke høstens valg.

- De nyeste Nav-tallene, som viser antallet registrerte arbeidsledige, tilsier en mindre sjanse for rask stigning i arbeidsledigheten før valget i september. Det er selvsagt usikkerhet om hvor mange som kommer ut av universiteter og høyskoler over sommeren. Jeg tror likevel på ganske uendret ledighet resten av året, sier Terje Strøm, sjeføkonom hos NyAnalyse til Nettavisen NA24.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) er i hvert fall tidlig ute med å pynte på tallene.

- Vi har sett et noe svakere arbeidsmarked de siste månedene, blant annet i form av økt ledighet. De nyeste tallene viser nå at ledigheten har falt, sier hun i en melding.

Ved utgangen av juni var det registrert 66 600 helt ledige, 2 400 flere enn på samme tid i fjor.

Bruttoledigheten, som inkluderer personer på tiltak, var uendret, på 85.900 personer. De fire foregående månedene har det vært en oppgang. Bruttoledigheten er nå 4.100 personer høyere enn i januar. Bruttoledigheten i juni i år tilsvarer 3,1 prosent av arbeidsstyrken, som er høyere enn i juni 2012, da den lå på 3,0 prosent.

- Arbeidsmarkedet viser tegn til stabilisering etter noen svake måneder, melder Camilla Viland hos DnB Markets.

I juni var det registrert 11 400 helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak med en arbeidssøkervarighet under fire uker. Dette er 400, eller 4 prosent, flere enn i juni i fjor.

Samtidig har tilgangen på nye arbeidssøkere per virkedag falt med 2,2 prosent.

- Konkursbølgen
Men selv om sannsynligheten for en rask stigning før valget kan ha avtatt, er Strøm spent på en annen utvikling.

- Varehandel og byggenæringen opplever høyere ledighet, og antallet konkurser har steget overraskende mye. Jeg er veldig spent på neste konkursstatitikk, sier han.

Han peker på at det kan være forsinkelser å spore i tallinnhentingen.

- Kan det ha kommet et sjokk innen varehandel, hvor nordmenn kjøper mer på utenlandsturer og på internett, slik at nye kjøpsmønstre ikke er tydelig i SSB statistikk ennå. Bare tenk hvor mye nordmenn forbruker i utlandet gjennom året.

- Det kan forklare en del av konkursbølgen i norsk økonomi, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.