NA24.no

Nye Terra-bomber til påsken

Sist oppdatert:
Terra-kommunene må notere seg nye blodige tap. Sjekk hvor mange millioner de har tapt.

I løpet av påsken har Pareto lempet ut Terra-produkter for Vik og Narvik. De to kommunene har nå solgt ut alle sine skandaleinvesteringer og gått på en heftig millionsmell.

NA24 – din næringslivsavis

NA24 har fått vite at de bare fikk igjen 25,1 prosent av pålydende på de CDO-produktene de solgte. For Narvik betyr det at de 190 millioner kronene kommunen investerte bare gir 47,7 millioner i retur. Vik kommune plasserte håpefullt 60 millioner kroner i de skandaløse produktene, og kan notere seg et tap på rett i underkant av 45 millioner kroner. Dette får NA24 opplyst fra informert hold.

Dermed har de to kommunene alene gått på en smell på 187 millioner kroner.

Blodige tap
I begynnelsen av mars ble Haugesund, Bremanger og Rana tvangssolgt ut av produkter de hadde kjøpt via konkursrammede Terra Securities, noe som påførte kommunene milliontap. Inntil påskens salg hadde alle de åtte Terra-kommunene til sammen realisert tap på 610 millioner kroner.

Nå har tapsbombene kommet opp i svimlende 797 millioner kroner. Men ennå er ikke alle produktene solgt.

Les mer om smellen her: Så stor ble Terra-smellen

Pareto solgte
De åtte kommunene som plasserte fremtidige kraftinntekter i renteprodukter via Terra Securities har fått kniven på strupen fra Kommunaldepartementet. Årsaken er at kommunenes investeringer var ulovlig, og departementet krever at de må selge seg ut .

Kommunene har dermed gått til meglerhuset Pareto - via konkutsboet etter det fallerte meglerhuset Terra Securities - for å realisere de skandaløse posisjonene. Pareto har så vært i det pill råtne kapitalmarkedet for å selge produktene.

Grusom timing
Kommunene plasserte sine fremtidige kraftinntekter i blant annet såkalte CDOer. Dette er produkter med høyt ratede lån som er pakket sammen for å gi høyest mulig avkastning til en gitt risiko.

Men siden Terra-kommunene pøste penger inn i disse papirene, har investorene sin appetitt på denne type investeringer fordunstet. Men for å gjøre ille mye verre, er verdipapirene kommunene har gått inn i ikke egnet for videresalg. Det vil si: det finnes knapt et marked for å kjøpe slike ferdige pakker.

Boet ikke gjort opp
Men det er ikke det eneste problemet. Alle produktene som nå er tvangssolgt var på papiret eid av Terra Securities, meglerhuset som kollapset som følge av kommuneskandalen. Konkursboet i meglerhuset har så langt ikke ville utbetale pengene til kommunene, da de må gjøre en vurdering om disse skal gå inn i boet for å dekke inn alle kreditorenes krav eller om de skal leveres tilbake til kommunene uavkortet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere