NA24.no

Nye trusler mot Statoil

(Statoil)
Sist oppdatert:
Finansministeren konkretiserer presidentens trusler som kan koste Statoil 15 milliarder kroner.

- Venezuela kan nasjonalisere de fire oljeoppgraderingsprosjektene i Orinoco, dersom staten ikke klarer å forhandle seg til en majoritetsandel fra utenlandske oljeselskap, sa finansminister Rodrigo Cabezas på torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Tidligere har president Hugo Chavez antydet at den nye regjeringen vil ha mer kontroll over landets oljeressurser.

Nå tar finansministeren et skritt lenger.

Nasjonalisering
- Staten kan nasjonalisere de fire prosjektene i Orinoco-feltet, dersom forhandlinger med de utenlandske oljeselskapene som kontrollerer dem feiler, sier han i et TV-intervju med et statlig selskap, ifølge Dow Jones Newswire.

- Så langt vil regjeringen få kontroll over telekommunikasjon, elektrisitet, og naturlig gass, sier han.

Ministeren sa også at regjeringen skal øke skatten på selskap med høy profitt, men vil fortsette å la private selskap å operere fritt.

- Vi kommenterer ikke enkelttaler denne gangen heller, så det har jeg ingen kommentar til, sier Rannveig S. Stangeland, informasjonssjef for utenlandsoperasjoner i Statoil, til NA24.

Seks milliarder investert
Statoil har investert over seks milliarder kroner i Venezuela, ifølge årsrapporter, blant annet i dette oljefeltetet. Sincor er et viktig prosjekt for Statoil, ikke minst fordi alle investeringene er gjort.

Gjennom selskapet Sincor er Statoil deleier med 15 prosent i virksomhet i Orinoco-feltet. I tillegg til dette driver Statoil omfattende letevirksomhet utenfor kysten av Venezuela, og rett før jul ble det påvist tørrgass. Statoil skal bore ytterligere to brønner i de områdene, letingen pågår nå.

Ifølge at anslag kan Statoil tape 15 milliarder dersom virksomheten blir nasjonalisert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere