*Nettavisen* Økonomi.

Nye trusler mot Statoil

Foto: (Statoil)

Finansministeren konkretiserer presidentens trusler som kan koste Statoil 15 milliarder kroner.

11.01.07 15:30

- Venezuela kan nasjonalisere de fire oljeoppgraderingsprosjektene i Orinoco, dersom staten ikke klarer å forhandle seg til en majoritetsandel fra utenlandske oljeselskap, sa finansminister Rodrigo Cabezas på torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Tidligere har president Hugo Chavez antydet at den nye regjeringen vil ha mer kontroll over landets oljeressurser.

Nå tar finansministeren et skritt lenger.

Nasjonalisering
- Staten kan nasjonalisere de fire prosjektene i Orinoco-feltet, dersom forhandlinger med de utenlandske oljeselskapene som kontrollerer dem feiler, sier han i et TV-intervju med et statlig selskap, ifølge Dow Jones Newswire.

- Så langt vil regjeringen få kontroll over telekommunikasjon, elektrisitet, og naturlig gass, sier han.

Ministeren sa også at regjeringen skal øke skatten på selskap med høy profitt, men vil fortsette å la private selskap å operere fritt.

- Vi kommenterer ikke enkelttaler denne gangen heller, så det har jeg ingen kommentar til, sier Rannveig S. Stangeland, informasjonssjef for utenlandsoperasjoner i Statoil, til NA24.

Seks milliarder investert
Statoil har investert over seks milliarder kroner i Venezuela, ifølge årsrapporter, blant annet i dette oljefeltetet. Sincor er et viktig prosjekt for Statoil, ikke minst fordi alle investeringene er gjort.

Gjennom selskapet Sincor er Statoil deleier med 15 prosent i virksomhet i Orinoco-feltet. I tillegg til dette driver Statoil omfattende letevirksomhet utenfor kysten av Venezuela, og rett før jul ble det påvist tørrgass. Statoil skal bore ytterligere to brønner i de områdene, letingen pågår nå.

Ifølge at anslag kan Statoil tape 15 milliarder dersom virksomheten blir nasjonalisert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.