Nye uføreregler kutter trygdebeløpet betydelig

Nye uføreregler har tilbakevirkende kraft, noe som gjør at mange får betydelig kutt i trygdebeløpet.

Nye uføreregler har tilbakevirkende kraft, noe som gjør at mange får betydelig kutt i trygdebeløpet. Foto: Snapshot (NA Bilder)

Flere tusen trygdede vil oppleve store kutt i uførepensjonen når sakene deres skal omregnes etter nye uføreregler for offentlig sektor.

05.09.16 15:12

Endring i helsesituasjonen kan få store konsekvenser for landets uføre etter at nye regler ble innført.

Årsaken er at nye uføreregler får tilbakevirkende kraft når uføregraden justeres for dem som var delvis uføre før reformen trådte i kraft 1.januar i fjor. Den tidligere bruttopensjonen er nå ikke er med i grunnlaget for ny beregning av folketrygden.

Les: Sintef-rapport: Nav-ansatte gir ubegrunnede avslag for å få pynte på statistikken

- Mange har vært delvis uføre i mange år før de blir helt uføre. Da vil de merke det på økonomien, sier Steinar Fuglevaag, pensjonsekspert i Fagforbundet til Dagbladet (krever abonnement).

Effekten av at den tidligere bruttopensjonen ikke er med i grunnlaget for folketrygden blir ifølge Fuglevaag stor for mange.

Les: Så mye kan du få i uføretrygd

– Dersom du for eksempel har vært 30 prosent ufør i noen år, og deretter blir 100 prosent ufør, legges ikke inntekten fra de 30 prosentene inn som tidligere inntekt. Da får du et lavere inntektsgrunnlag, og det utgjør ganske mange penger tapt, sier han til Dagbladet.

Les: Trygdesvindler dømt til tre års fengsel

Ifølge Marit Gjerdalen i Norsk Sykepleierforbund har enkelte fått redusert uførepensjonen med over 100.000 kroner årlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.