*Nettavisen* Økonomi.

Nye Veier vraker kinesisk gigantselskap

IKKE KINESISK: Administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier vil ikke ha et kinesisk selskap til å bygge ny E6 i Trøndelag. Foto: (Nye Veier/IV)

Administrerene direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier har foreløpig sagt nei til kinesisk gigantselskap som vil bygge i Norge.

Anleggsgiganten China Communications Construction Company Limited ble vraket i konkurransen om norsk veiprosjekt, skriver Dagens Næringsliv.

Det kinesiske selskapet leder en gruppering med et tyrkisk og to spanske selskaper. Grupperingen meldte sin interesse for byggingen av ny firefelts E6 mellom Ranheim og Værnes i Trøndelag - en kontrakt på cirka 3,8 milliarder pluss moms.

Men grupperingen ble ikke godkjent av Nye Veier fordi den ikke hadde «tilstrekkelig høy score på bør-kravene Nye veier stiller til selskaper som skal konkurrere om entreprisekontrakter», skriver Nye Veier i denne meldingen.

– Først må de passere våre absolutte krav, og det gjorde alle de syv grupperingene. Deretter må de som velges videre gjennom våre bør-krav. Det gjelder krav innenfor hms, samfunnsansvar og referanseprosjekter, sier prosjektdirektør Johan Arnt Vatnan i Nye Veier til DN.

Det kinesiske selskapet hadde sommeren 2017 et møte med daværende næringsminister Monica Mæland i håp om å få bygge norske veier. Møtet kom istand etter Erna Solbergs besøk i Kina for å normalisere forholdet.

Da et kinesisk selskap høsten 2017 ikke fikk bygge Breistadsundbrua i Nord-Trøndelag, til tross for at det hadde gitt billigste tilbud, ble det politisk bråk og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) engasjerte seg i frykt for at tvisten kunne ramme norsk lakseeksport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag