Gå til sidens hovedinnhold

Nyhetsbyråer krever at Facebook betaler for artikler

Ni europeiske nyhetsbyråer krevde onsdag at nettgiganter som Facebook, Twitter og Google betaler for retten til å publisere nyhetsartikler på plattformene sine.

– Facebook har blitt det største mediet i verden. Likevel har verken Facebook eller Google en redaksjon. De har ikke journalister som risikerer livet i Syria, et byrå i Zimbabwe som etterforsker Mugabes avgang eller redaktører som faktasjekker informasjon som kommer fra reportere i felten, skriver nyhetsbyråene i et innlegg i franske Le Monde.

De skriver at nyheter er den andre grunnen, etter å holde kontakt med familie og venner, til at folk benytter seg av Facebook. I fjor tredoblet selskapet inntektene sine til 10 milliarder dollar.

Byråene mener nettgigantene høster fruktene av det de har sådd, mens annonseinntektene til nyhetsmediene bare i Frankrike minket med ni prosent i 2016.

Skal skatte mer lokalt

Onsdag ble det kjent at Facebook skal begynne å føre inntekter i landet der den reelle omsetningen skjer. Det vil si at selskapet skal begynne å betale skatt i alle land hvor det finnes et lokalkontor, deriblant Norge.

Det var finansdirektør Dave Wehner som informerte om endringene på Facebooks egne nettsider.

Men både politikere og medietopper er redd den norske stat fortsatt bare vil sitte igjen med smuler.

– Det er ikke godt nok, sier administrerende direktør Maria Aas-Eng i mediebyrågruppen Red til DN.

Aas-Eng sier at kontakten mellom annonsører og Facebooks norske salgskontor, i stor grad begrenser seg til de aller største annonsørene. Inntektene fra annonsesalget til små- og mellomstore bedrifter som bruker Facebooks selvbetjeningsplattform skal fremdeles gå til Dublin, ifølge Financial Times.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Les også

Trump: - Jeg har aldri møtt de som anklager meg for sextrakassering
Kommentarer til denne saken