*Nettavisen* Økonomi.

Nyter godt av regnværet

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Nordmenn sommerhandler for 88,5 milliarder kroner, ifølge ferske tall.

10.07.12 15:27

Sommeren er viktig for butikkhandelen, og i enkelte deler av landet er omsetningen i de to sommermånedene juli og august viktigere enn julehandelen.

Hovedorganisasjonen Virke anslår at det vil bli handlet for rundt 88, 5 milliarder kroner i juli og august i år i detaljhandelen. Det er 17.750 kroner per innbygger, noe som er en vekst på 3,6 prosent fra 2011.

- Vi forventer at handelen i sommer kommer til å få en grei vekst. Folk er litt mer forsiktige som følge av utviklingen i Europa, samtidig som de fleste både har mulighet og lyst til å unne seg litt ekstra i ferietiden, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør i Hovedorganisasjonen Virke, i en pressemelding.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Sørlandet sommer-vinner
Ifølge Virke er det store regionale forskjeller i sommerhandelen. Sørlandet er sommerhandelsvinneren, mens Oslo er taperen. På Sørlandet sto omsetningen i juli og august 2011 for 19,1 prosent av årsomsetningen, 4,7 milliarder kroner, noe som er 100 millioner kroner mer enn under julehandelen.

I Nord-Norge utgjorde sommerhandelen 17,8 prosent av årsomsetningen i fjor, mens den i Trøndelag utgjorde 17,5 prosent. På Vestlandet og Østlandet sto sommeromsetningen for henholdsvis 16,9 og 16,8 prosent av det som ble omsatt totalt i 2011.

Se rapport for Butikkhandelen 2011 med regionale tall for hele Norge.

I enkelte kommuner er sommerhandelen også spesielt viktig. For Hvaler i Østfold, Moskenes i Nordland og Aurland i Sogn og Fjordane utgjorde omsetningen i de to sommermånedene i fjor hele 30 prosent eller mer av årsomsetningen.

Regnværshandel
- Været påvirker handelen. Dårlig vær betyr ofte godt besøk for kjøpesentrene. Juli og august i fjor hadde nedbørsmengder på 2-3 ganger normalen i Østlandsområdet, og medvirket trolig til at veksten i sommermånedene var høyere i fjor enn for året som helhet, lyder meldingen.

Forventer god vekst totalt for året
Detaljhandelen er en viktig indikator for utviklingen i norsk økonomi. At det i hovedsak går godt i Norge viser seg tidlig i utviklingen i handelen. Totalt for 2012 forventes det en vekst i handelen på 5 prosent.

- Dette er en god vekst, men langt fra noen kjøpefest. Lav rente og høy inntektsvekst, sysselsettingsvekst og befolkningsvekst tilsier i utgangspunktet en høyere vekst, mens en litt forsiktig adferd hos norske forbrukere trekker i motsetning retning, sier Harald Jachwitz Andersen i Virke, i pressemeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.