NA24.no

Nyter godt av regnværet

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Nordmenn sommerhandler for 88,5 milliarder kroner, ifølge ferske tall.

Sommeren er viktig for butikkhandelen, og i enkelte deler av landet er omsetningen i de to sommermånedene juli og august viktigere enn julehandelen.

Hovedorganisasjonen Virke anslår at det vil bli handlet for rundt 88, 5 milliarder kroner i juli og august i år i detaljhandelen. Det er 17.750 kroner per innbygger, noe som er en vekst på 3,6 prosent fra 2011.

- Vi forventer at handelen i sommer kommer til å få en grei vekst. Folk er litt mer forsiktige som følge av utviklingen i Europa, samtidig som de fleste både har mulighet og lyst til å unne seg litt ekstra i ferietiden, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør i Hovedorganisasjonen Virke, i en pressemelding.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Sørlandet sommer-vinner
Ifølge Virke er det store regionale forskjeller i sommerhandelen. Sørlandet er sommerhandelsvinneren, mens Oslo er taperen. På Sørlandet sto omsetningen i juli og august 2011 for 19,1 prosent av årsomsetningen, 4,7 milliarder kroner, noe som er 100 millioner kroner mer enn under julehandelen.

I Nord-Norge utgjorde sommerhandelen 17,8 prosent av årsomsetningen i fjor, mens den i Trøndelag utgjorde 17,5 prosent. På Vestlandet og Østlandet sto sommeromsetningen for henholdsvis 16,9 og 16,8 prosent av det som ble omsatt totalt i 2011.

Se rapport for Butikkhandelen 2011 med regionale tall for hele Norge.

I enkelte kommuner er sommerhandelen også spesielt viktig. For Hvaler i Østfold, Moskenes i Nordland og Aurland i Sogn og Fjordane utgjorde omsetningen i de to sommermånedene i fjor hele 30 prosent eller mer av årsomsetningen.

Regnværshandel
- Været påvirker handelen. Dårlig vær betyr ofte godt besøk for kjøpesentrene. Juli og august i fjor hadde nedbørsmengder på 2-3 ganger normalen i Østlandsområdet, og medvirket trolig til at veksten i sommermånedene var høyere i fjor enn for året som helhet, lyder meldingen.

Forventer god vekst totalt for året
Detaljhandelen er en viktig indikator for utviklingen i norsk økonomi. At det i hovedsak går godt i Norge viser seg tidlig i utviklingen i handelen. Totalt for 2012 forventes det en vekst i handelen på 5 prosent.

- Dette er en god vekst, men langt fra noen kjøpefest. Lav rente og høy inntektsvekst, sysselsettingsvekst og befolkningsvekst tilsier i utgangspunktet en høyere vekst, mens en litt forsiktig adferd hos norske forbrukere trekker i motsetning retning, sier Harald Jachwitz Andersen i Virke, i pressemeldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere