*Nettavisen* Økonomi.

Nytt asketriks kan ramme tusenvis

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

På toppen av det hele sliter mange med å få tilbake det de har krav på.

01.06.10 09:21

Forbrukerrådet opplyser at mange nordmenn sliter med å få tilbakebetalt utgifter de fikk som følge av askekaoset i Europa.

Må vente et halvt år
- Vi har fått flere henvendelser fra fortvilte kunder som ikke får tilbake pengene i forbindelse med utgifter de har hatt da luftfarten i Norge og Europa ble lammet av askeskyen fra Island, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Halsos i Forbrukerrådet til NA24.

Én kunde forteller i klagen at han har fått beskjed om at det vil ta fem til seks måneder før han får tilbake pengene sine. En annen er blitt opplyst om at han ikke får dekket én krone av sine utgifter til hotell og mat da han satt fast i utlandet uten å få hjelp fra flyselskapet.

Les mer om klagene her

- Vi har forståelse for at det kan ta tid å betale ut pengene kunden har rett på, men vi kan ikke forstå at selskaper nekter å dekke det man har krav på etter regelverket, sier Halsos.

Ga seg ikke
I NA24s sak fredag står trønderen Inger Lise Døvle frem for å fortelle om hvordan hun til slutt nådde frem med sin klage til nettreisesleskapet Travellink.

Les saken her: Finner seg ikke i sleipt asketriks

I en tidligere NA24-sak sto Trond Hansen frem og fortalte hvilke problemer han hadde fått i forbindelse med refusjon av utgifter fra selskapet Travelpartner.

Les saken her: Trond er utsatt for sleipt asketriks

Saken for Inger Lise Døvle løste seg raskt etter at NA24 involverte seg i saken.

Men en epost fra Travellink til NA24 torsdag ettermiddag tyder på at Døvle mer er unntaket enn regelen.

Nytt triks?
I eposten skriver salgs- og markedssjef Elisabeth Lindberg:

«Travellink tar ut en reducerad avgift på 200 NOK per passagare för att täcka kostnader för det enorma arbete som var konsekvensen av vulkan utbrottet. Det gäller de kunder som fått detta meddelande av oss om detta och också kunnat ta del av informarmationen på vår site.

Innan vi hade förstått magnituden av vulkan utbrottets effekt tog vi inte utan någon avgift vilket också kunden som sänt till dig påpekar. I detta fall har vi gjort ett misstag och har återbetalt arvodet till kunden».

Sagt med andre ord:

Etter at Travellink oppdaget omfanget av askekaoset har selskapet bestemt seg for å ta en redusert avgift på 200 kroner for tilbakebetaling av billetter. Men dette gjelder altså bare for krav som er rettet mot Travellink før omfanget av kaoset gikk opp for selskapet.

Om dette er i tråd med EU-direktivet om forbrukerrettigheter, eller om det er et nytt asketriks er uklart.

Vilkår ved kjøpstidspunkt
Foreløpig er Forbrukerrådet meget forsiktig i sin kommentar til overnevnte epost fra Travellink.

- Vi har ikke noen spesielle kommentarer til svaret fra Lindberg, sier Halsos og viser heller til en tidligere uttalelse til NA24 fra Forbrukerrådets ekspert på flyreiser og EUs direktiv om forbrukerrettigheter, Elise Korsvik.

I uttalelsen understreker Korsvik at en betingelse for at nettreiseselskaper kan ta gebyr er at informasjon om gebyret kommer frem i vilkårene ved kjøpstidspunktet.

Krangel endte med millionbot
At krangelen mellom forbrukere og fly- og reiseselskaper ikke er avsluttet ble illustrert i Italia denne uken. Ifølge NTB har italienske myndigheter gitt Ryanair millionbot for å ikke ha oppfylt sine forpliktelser.

Ryanair sørget ikke for at passasjerene på Roma-flyplassen Ciampino fikk drikke, mat og hotellrom da askeskyen fra Island lammet flytrafikken i Europa. ENAC påpeker at de fleste andre flyselskaper bisto passasjerene slik EUs regelverk sier de skal gjøre, til tross for den ekstraordinære situasjonen.

Boten er på rundt tre millioner euro, 23,5 millioner kroner, og skyldes 178 brudd på flyselskapets forpliktelser, opplyser Italias sivile luftfartsmyndigheter ENAC.

Vil bli ferdig med askesaken
Hjemme i Norge arbeider flyselskapet Norwegian for fulle mugger med å få unna alle refusjonskravene.

- Vi jobber det kan for å sørge for at alle får det de har krav på og for å bli ferdig med askesky-saken én gang for alle. Men vi ber om forståelse for at dette tar tid, sier presseansvarlig Åsa Larsson til NA24 fredag.

Hun opplyser at bare hos Norwegian var det 160.000 passasjerer som ble rammet på en eller annen måte.

- Vi skal gi alle det de har krav på etter EU-direktivet 261/2004. Men for at hver sak skal få en individuell og korrekt behandling så ber vi om tålmodighet, sier Larsson.

Dette gjør du
Dersom du opplever at du ikke får det du har krav på, må du sende en skriftlig klage til flyselskapet/reisearrangør. Utlegg bør dokumenteres med originalkvitteringer, anbefaler Forbrukerrådet.

Får du ikke svar, eller blir kravet ditt avvist, kan du klage skriftlig til Flyklagenemnda dersom klagen gjelder rutefly, eller Pakkereisenemnda dersom det gjelder en pakkereise.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.