Nytt børsfall i USA

Foto: (Scanpix)

Ny markant nedtur.

29.01.09 22:32

De amerikanske investorene fikk det vanskelig torsdag. Det fortsetter å strømme på med elendige nyheter som signaliserer at landets 14 måneder lange resesjon neppe er over med det første.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

I tillegg er bekymringen for at den finansielle redningspakken fra Obama-administrasjonen kan stå foran store utfordringer når den skal godkjennes i Senatet overhengende.

Nedgangen torsdag var bred, noe som ble illustrert ved at alle de ti industrigruppene som utgjør den viktige S&P 500-indeksen falt.

- Det ser ut som at vi har kommet oss gjennom finanskrisen. Nå har vi med en synkronisert global resesjon å gjøre, sier Brian Battle hos Performance Trust Capital Partners, ifølge Associated Press.

De viktigste indeksene falt mellom to og fire prosent.

Dårlig selskapsnytt
Ford, som la fram sine kvartalstall torsdag, falt med fire prosent. Bilkjempen taper penger så det synger, men har svidd av mindre av kontantbeholdningen enn ventet, og varsler at de fremdeles ikke kommer til å benytte seg av nødlånet fra myndighetene.

Goldman Sachs har fjernet Exxon Mobil-aksjen fra sin kjøpsanbefalingliste, og det sendte den tunge oljeaksjen ned vel tre prosent. Meglerhuset skriver at det ser bedre kjøpsmuligheter blant energiselskapene.

Forsikringsselskapet Allstate suste ned 20 prosent etter at det meldte om sitt første år med tap siden selskapet ble børsnotert. Fotokjempen Eastman Kodak ble sendt ned hele 30 prosent etter at selskapet leverte svake kvartalstall.

- Det inntjeningene viser er dokumenterte fakta av hva de økonomiske dataene representerer, og det er dårlig nytt. Det fører til volatilitet og fortsetter å tynge markedet. Vi kommer til å se dårlige nyheter i tiden som kommer, sier Jonathan Vyorst hos Paradigm Capital Management, ifølge Bloomberg.

Uvær for RCL
For andre dag på rad ble cruiserederiet Royal Caribbean Cruises den store taperen på Oslo Børs med et fall på 19 prosent. Stort bedre gikk det ikke på børsen i New York, hvor selskapet også er notert.

Selskapet presenterte en svært dyster resultatrapport etter fjerde kvartal.

De tre siste månedene av 2008 ble langt svakere enn hva selskapet selv og aksjemarkedet hadde trodd. Cruisepassasjerene har blitt lokket med lavere priser for, å velge denne ferieformen, ved at selskapet har gitt solide rabatter. Det kombinert med kostnadsnivået gir svakere resultater, og selskapet advarer i tillegg om at vondt skal bli verre.

Les mer: Skuffende fra luksusaktør

Nettoresultatet endte på 1 cent per aksje, her lå analytikerne inne med 7 cent per aksje, mens selskapet i fjor guidet 5 til 10 cent per aksje. I sine første prognoser for 2009 avslører RCL at analytikerne har vært for optimistiske, spesielt for første kvartal.

I årets tre første måneder har analytikerne ventet at cruiserederiet vil få et underskudd på 8 cent per aksje i første kvartal, men torsdag varsler RCL selv at de ser et underskudd på 30-35 cent per aksje. For hele 2009 ser rederiet et overskudd på rundt 1,40 dollar per aksje. Her ventet analytikerne 1,67 dollar per aksje, viser estimater innhentet av Thomson Financials.

Aksjen stupte med vel 13 prosent.

Nervøst før pakken er på plass
Representantenes hus vedtok onsdag stimuluspakken til Barack Obama. Ingen republikanere stemte for pakken, men demokratene har flertall så pakken ble dunket gjennom. Nå skal pakken gjennom senatet, men det er uklart om styrkeforholdet knyttet til pakken. Det skaper usikkerhet i markedet.

- Nå så vi at Representantenes hus godkjente stimulansepakken, og så er vi er tilbake til partipolitikk. Som vanlig er det nedslående, sier sjefstrateg Art Hogan i Jefferies & Co til CNN Money.

Pakken på 819 milliarder dollar skal benyttes til å stimulere den amerikanske økonomien til å finne tilbake vekst. Pakken inneholder betydelige skattekutt, men republikanerne er kritiske til flere av tiltakene som inngår i pakken.

- Det er tydelig at republikanerne ikke ønsker å spille ball med demokratene, de ønsker å gjøre det på sin måte. Enhver oppbremsing i arbeidet med å få vedtatt pakken er ikke bra. Markedet ønsker å se dette godkjent slik at man gå videre til neste problem, sier Paul Mendelsohn, investeringsstrateg ved Windham Financial Services til Reuters.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ledigheten øker voldsomt
Ledighetstallene blir bare verre og verre i USA, i en uke som har vært full av nye varsel om oppsigelser.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd steg med 3.000 til 588.000 i forrige uke. Det viser statistikk fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Utviklingen er svakere enn økonomene hadde ventet. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News ventet økonomene at 575.000 førstegangssøkende skulle møte opp på arbeidskontorene.

Samtidig steg antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke med hele 159.000 personer til 4.776.000. Dette er det høyeste antallet som er registrert siden målingene begynte i 1967.

Aktiviteten i industrien er heller ikke hva den har vært. Ordreinngangen av varige goder falt i desember med 2,6 prosent. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News lå forventningene på et fall i ordreinngangen på 2 prosent. Hvis ordrene fra transport og forsvar utelates ville ordreinngangen falt med henholdsvis 3,6 og 4,9 prosent.

Boligmarkedet er også i dyp krise. Salget av nye boliger stupte i desember 14,7 prosent til 331.000 regnet om til en årlig salgstakt. Dette var langt verre enn forventningene til analytikerne som hadde forventet at 400.000 nye boliger ville bli solgt. Samtidig fortsetter prisene å falle videre og er med på å skremme kjøperne vekk.

Les mer: Nok en boligskuffelse

Ordreinngangen av varige goder falt i desember med 2,6 prosent. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News lå forventningene på et fall i ordreinngangen på 2 prosent. Når året 2008 oppsummeres lå ordreinngangen 5,7 prosent lavere og er den nest største nedgangen siden rapporteringen startet i 1992. I 2001 falt ordreinngangen med 10,7 prosent.

Les mer: Ordrene stuper i USA

Oljen faller
De svake makrorapportene bekrefter at tilbakeslaget i den amerikanske økonomien blir stadig dypere, og forhåpninger om en rask bedring begynner å svinne. Det er med på å senke oljeprisen i New York.

Tall fra det amerikanske oljedepartementet viser at etterspørselen etter olje i USA falt med 800.000 fat per dag sammenlignet med for ett år siden, skriver Dow Jones Newswire.

Ved råvarebørsen i New York faller frontkontraktene på den amerikanske lettoljen WTI 1,1 prosent til 41,44 dollar per fat, etter å ha vært lenger nede tidligere på dagen.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -2,70% til 8.149,01

Nasdaq -3,24% til 1.507,84

S&P 500 -3,31% til 845,14

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag