NA24.no

Nytt børsfall på Wall Street

Sist oppdatert:
USA-børsene falt for sjette dag på rad.

USA-børsene legger bak seg en dag med enormt store svingninger. Hadde grafene til de tre nøkkelindeksene i New York vært berg- og dalbaner, burde de kommet med store varselskilt.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente Dow Jones Industrial-indeksen endte med et fall på 2,00 prosent til 9258,10 poeng. Så langt denne uken har indeksen falt hele 10,34 prosent, og dette er den sjette dagen på rad med børsfall.

Likevel er det amerikanske børsfallet ikke i nærheten av hovedindeksen på Oslo Børs, som har falt utrolige 17,86 prosent i samme tredagersperiode.

Les mer: Et av tidenes største børsfall

Teknologidominerte Nasdaq Composite datt på sin side 0,83 prosent til 1740,33 poeng.

Tapte slaget om 1000 poeng
For den brede og betydningsfulle S&P 500-indeksen pågikk slaget om den psykologisk viktige 1000-poenggrensen hele dagen. Optimistene tapte, og indeksen endte med en fall på 1,13 prosent til 984,94 poeng.

- Hva vi virkelig ser er en total mangel på overbevisning fra noen om hvilken vei markedet beveger seg, sa Robert Olman, direktør ved Alpha Search Advisory Partners, til Marketwatch mens markedet fortsatt var åpent.

Olman beskriver dagen som en «dragkamp» mellom de med positivt og negativt markedssyn. Denne dragkampen bølget frem og tilbake hele dagen, og det er over 10 prosent mellom topp- og bunnoteringen i dag for S&P 500-indeksen. Den slags kan man vinne, eller tape, en formue på ved å daytrade.

Rentekutt
Dagens store nyhet er det koordinerte rentekuttet fra en serie sentralbanker.

Medlemslandene i G10 har blitt enige om bekjempe finansuroen med rentekutt. Dermed blir renten i USA, EU, Storbritannia, Sverige, Canada og Sveits kuttet. Det er Federal Reserve, den europeiske sentralbanken, Bank of England, Riksbanken, Bank of Canada og Swiss National Bank enig om.

Les mer: Sentralbanker kutter renten

- Overveldende at oppgangen uteblir
- I dag hadde vi et internasjonalt rentekutt, som er mer eller mindre unikt, historisk sett, så det er overveldende at vi ikke har en oppgang på 500 punkter på Dow Jones, sier Olman.

Selv om rentekuttene kommer bredt og overraskende, er det fortsatt ikke klart om dette vil hjelpe på pengemarkedsrentene. Det er her hovedfokuset ligger og sentralbankene har tidligere prøvd å få ned pengemarkedsrenten.

Begrunnelsen fra sentralbankene er nok en vekker på at den økonomiske situasjonen i verden langt fra er positiv. Frykten for at uroen i finansmarkedene skal slå ut i en bred global resesjon blir ikke mindre etter beskjeden fra sentralbankene.

- Innkommende økonomiske data antyder at farten i den økonomiske aktiviteten har bremset opp betydelig de siste månedene. Dessuten kan intensiveringen av uroen i de finansielle markedene anstrenge beherskelsen av forbruket, delvis ved å ytterligere redusere husholdningens og næringslivets anskaffelse av kreditt, skriver den amerikanske sentralbanken.

- Selgerne må kapitulere
- Jeg ble litt oppmuntret over Feds rentekutt, men det gir mer tillit tilbake til den jevne amerikaner enn til Wall Street, sier Robert Pavlik, investeringsdirektør ved Oaktree Asset Management, til Marketwatch.

- Det vi trenger nå er at selgerne blir utslitte – kapitulerer – og at de som er ute etter å finne billige aksjer kommer inn og plukker opp, mener Pavlik.

Svakt fra Alcoa
Aluminiumsprodusenten Alcoa la tirsdag kveld frem skuffende tall for tredje kvartal. Aksjemarkedet med å sende kursen ned 11,97 prosent. Alcoa er blant de første store selskapene som presenterer sitt resultat først i resultatsesongen, og blir benyttet som en indikator på hva som kommer fra andre selskaper.

Etter skatt satt Alcoa igjen med et resultat på 268 millioner dollar eller 33 cents per aksje. Det er en nedgang fra 555 millioner dollar, tilsvarende 63 cents per aksje, i overskudd i samme periode i fjor. Resultatet for tredje kvartal inneholder en avsetning på 4 cents per aksje relatert til nedskjæringer ved et av smelteverkene.

Omsetningen falt til 7,23 milliarder dollar fra 7,39 milliarder dollar i tredje kvartal 2007. Ifølge Marketwatch ventet analytikerne at Alcoa ville presentere et resultat på 54 cents per aksje fra en omsetning på 7,27 milliarder dollar.

Alcoa advarer mot at lønnsomheten vil bli skviset av fallende aluminiumspriser, dalende etterspørsel og økte kostnader vil få større innvirkninger i tiden fremover blir ikke tatt godt imot.

Positive boligtall
Antallet igangsatte boligsalg steg med 7,4 prosent i august. Det viser indeksen fra National Association of Realtors. Indeksen steg til 93,4 fra 87 i juli. Ifølge Dow Jones Newswire ventet analytikerne at antallet ville falle med 1,5 prosent.

Les mer: Overraskende boligsalg i USA

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -2,00 % til 9258,10 poeng

Nasdaq -0,83 % til 1740,33 poeng

S&P 500 -1,13 % til 984,94 poeng

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere