NA24.no

Nytt børshopp i USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Dopet av rentekutt sendes aksjene på Wall Street rett opp.

Investorene i USA kan rekke hendene i været for andre dag på rad. Aksjene i New York gløder fortsatt.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente Dow Jones-indeksen stiger 0,65 prosent til 13.828,97 poeng, mens de to andre toneangivende nøkkelindeksene er sprekere. Nasdaq-indeksen stiger 0,77 prosent til 2.672,07 poeng. Den brede S&P 500-indeksen klatrer 0,88 prosent til 1.533,11 poeng.

Tirsdag startet børsfesten etter at den amerikanske sentralbanken kuttet rentenivået med 0,50 prosentpoeng.
Les mer her: Glødende jubel på Wall Street

Avtagende inflasjon
Konsumprisene falt noe tilbake i august. Ferske tall fra myndighetene viser at den amerikanske konsumprisindeksen falt med 0,1 prosent i august. Det var noe svakere enn hva markedet hadde ventet. Blant økonomene lå forventningene på at det ikke ville være noen bevegelse, skriver Bloomberg News.

Kjerne-konsumprisene, der de volatile energi og matvareprisene er utelatt, steg med 0,2 prosent. Det var helt i tråd med forventningene. På årlig basis ligger inflasjonene på 2,1 prosent. Det er rett i overkant av hva den amerikanske sentralbanken omtaler som komfortabelt.

Energiprisene falt markant i august sammenlignet med same periode i fjor. Det er ikke tilfellet i september. Ved råvarebørsen i New York stiger WTI-oljen til over 82,16 dollar i forkant av oljelagerrapporten som legges frem onsdag ettermiddag. Forventningene er at oljelagrene minker. Prisrekorden kom etter at rentenivået ble kuttet i USA.

Svakeste på 12 år
Byggstart på nye privatboliger falt til 2,6 prosent i august. Totalt ble det påbegynt 1,33 millioner nye privatboliger. Det er det laveste nivået siden 1995. Økonomene hadde ventet en nedgang til 1,36 millioner. Samtidig ble det gitt 1,307 millioner nye byggetillatelser. Det er en nedgang på 5,6 prosent.

Antallet påbegynte boliger i juli ble revidert til et fall på 6,9 prosent fra opprinnelig rapporterte 6,1 prosent.

Kjøpes opp
Tapsbanken Accredited Home Lenders blir kjøpt opp av det private investeringsfondet Lone Star. Utlåneren av boliglån fikk skikkelig juling i tirsdagens handel. Selskapet la frem sitt resultat for første kvartal noe forsinket. Tallene viser et solid underskudd på 260,2 millioner dollar etter store tap på porteføljen av subprimelån. Nå har de lagt uenighetene med Lone Star bak seg og får etterlengtet tilskudd. Budet fra Lone Star inneholder en premie på 20 prosent sammenlignet med sluttkursen tirsdag.

Morgan Stanley merker også krisen i kredittmarkedet. Selskapet må ta store tap på deler av låneporteføljene etter at likviditeten i markedet tørket helt inn. Dermed leverte de både svakere resultater enn ved samme periode i fjor samt at de skuffer analytikerne. Resultat per aksje fra videreført virksomhet endte på 1,38 dollar, mens markedet ifølge estimater innhentet av Thomson Financials ventet 1,54 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere