NA24.no

Nytt fall i Asia snudde til opptur - så til kaos


SHANGHAI LEDER AN NED: En stor skjerm i Hong Kongs forretningsdistrikt lyste inledningsvis i rødt tirsdag 25.08.15. Børsene både Kina og Japan åpnet rett ned. Tokyos Nikkei-indeks falt 3,47 prosent og Shanghais Composite-indeks falt over 6 prosent umiddelbart etter åpning. Senere snudde det til oppgang på flere av børsene.
SHANGHAI LEDER AN NED: En stor skjerm i Hong Kongs forretningsdistrikt lyste inledningsvis i rødt tirsdag 25.08.15. Børsene både Kina og Japan åpnet rett ned. Tokyos Nikkei-indeks falt 3,47 prosent og Shanghais Composite-indeks falt over 6 prosent umiddelbart etter åpning. Senere snudde det til oppgang på flere av børsene. Foto: Bobby Yip (Reuters / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Usikkerheten herjer på Asias børser tirsdag.

BANGKOK (Nettavisen): Innledningsvis falt de fleste børsene, for så å snu i pluss alle som en bortsett fra Shanghai. Like før klokken 09 norsk tid tirsdag snur det igjen. Shanghai, Hong Kong og Tokyo er i rødt, mens Seoul, Sydney og Taiwan er i pluss.

Tokyo-børsen falt med 3,47 prosent i verdi like etter at handelen startet tirsdag. Nikkei-225-indeksen falt 643.8 poeng til 17.896,88 poeng kort tid etter åpning.I Kina falt hovedindeksen på Shanghai-børsen over 6 prosent umiddelbart etter åpning - CS1300-indeksen var ned 6,3 prosent. Også Shenzhen Composite Index startet med nedtur og falt 6,9 prosent. I Hongkong åpnet Hang Seng-indeksen en mindre nedgang på 0,6 prosent.

Snur til opptur
Ved 08-tiden tirsdag norsk tid har pessimismen snudd til optimisme på flere av Asias viktigste børser. Shanghai er riktignok fortsatt ned (minus 4,52 prosent), men i Tokyo er nedgangen nå på kun 0,67 prosent - (oppdatering: klokken 08.20 norsk tid er også Nikkei i pluss ifølge CNN Money).

I Singapore var Straits Times-indeksen opp 1,78 prosent klokken 08 norsk tid, Seouls KOSPI var opp 1,22 prosent, Hong Kongs Hang Seng var opp 1,59 prosent og i Taiwan var hovedindeksen opp hele 3,26 prosent klokken 08.

Shopper på bunn
Snuoperasjonen på Tokyo-børsen skyldtes at investorene benyttet anledningen til å kjøpe mens aksjekursene var lave.

David McDonald i Credit Suisse sier at markedet har sett på verdensøkonomien på nytt og funnet ut at tilstanden slett ikke er så verst, trass frykten i helgen for at problemene i Kina kunne trekke verden ned.

- Bunnlinjen er at det fortsatt ikke er så verst her i verden, sier han.

Slik er situasjonen på Asias børser klokken 08.42 norsk tid tirsdag (Kilde: Wall Street Journal):

(klikk for større bilde)

Asias børser klokken 09.42 norsk tid tirsdag 25.08.15:

Før investorene begynte å kjøpe i stedet for å selge, hadde Nikkei-225-indeksen, som falt til det laveste nivået på seks måneder mandag, en ny nedgang på rundt 4 prosent da handelen startet.

Sydney-børsen åpnet 1,41 prosent lavere enn dagen i forveien, men både her og i Seoul var børsutviklingen også positiv ut på morgenen.

Voldsomt fall mandag

Mandag ble en skrekkens dag på verdens børser. Shanghai-børsen var ned 8,49 prosent mandag, noe som er det største fallet siden 2007.

Det voldsomme fallet og bekymringen for den kinesiske økonomien ga blodrøde tall på børsene verden over samme dag.

Den amerikanske industriindeksen Dow Jones endte ned 3,55 prosent, mens aksjemarkedene i Frankfurt og Paris hadde en nedgang på rundt 5 prosent.

– Markeder verden rundt er i en slags ond sirkel nå, sier analytiker Gui Haomin fra Shenwan Hongyuan til nyhetsbyrået AFP, og spår at de kinesiske aksjene vil fortsette å falle i nærmeste framtid.

Nedgang i Tokyo

Tirsdag hadde Nikkei-225-indeksen på Tokyo-børsen i Japan, som falt til det laveste nivået på seks måneder mandag, en nedgang på rundt 4 prosent kort tid etter handelen startet tirsdag. Da det gjensto fem minutter av morgenhandelen var aksjene imidlertid opp 1,5 prosent.

Sydney-børsen åpnet 1,41 prosent lavere enn dagen i forveien, men både her og i Seoul var børsutviklingen positiv ut på morgenen.

Aksjemarkedet i Kina hadde steget 150 prosent i løpet av 12 måneder før det kollapset i midten av juni.

Frykten for at Kina – Asias største økonomi – vokser saktere enn tidligere antatt, har påvirket markedene etter at den kinesiske sentralbanken lot valutaen svekkes 11. august, et trekk som anses som et forsøk på å øke eksporten.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere