NA24.no

Konsernsjef Martin Mæland i OBOS.
Konsernsjef Martin Mæland i OBOS. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Nytt fall i boligprisene

Sist oppdatert:
Og det ble solgt færre nye boliger.

OBOS melder at prisene sank med 1,4 prosent i desember.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området er nå 39.927 kroner. Kvadratmeterprisen var 3,9 prosent lavere enn i desember i 2012.

- Vi tror bunnen snart er nådd. I løpet av februar og mars tror vi at boligprisene igjen vil stige, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS.

Solgte flere
Han sier det ikke er noen underliggende økonomiske faktorer som tilsier en varig og fortsatt nedgang i boligprisene.

- Ved utgangen av 2014 vil prisene være høyere enn nå. Gjennomsnittet for 2014 vil likevel være lavere enn gjennomsnittet for 2013, sier Mæland.

I desember ble det foretatt 384 eierskifter tilknyttet OBOS, mot 298 boliger i desember 2012.

Solgte færre nye boliger
Boligprodusenten Selvaag er også ute med sin oversikt over boligsalget i fjor.

I 2013 solgte selskapet totalt 740 boliger til en samlet verdi av 2,5 milliarder kroner i 2013. Ved utgangen av året hadde selskapet 1.474 boliger under bygging.

Det er en markant salgsnedgang sammenlignet med året før.

I 2012 solgte selskapet 1.011 boliger til en samlet verdi av 3,45 milliarder kroner, og hadde 1.067 boliger under bygging ved utgangen av perioden.

Selskapet er allikevel fornøyd med fjoråret.

- Dette har vært et godt år for selskapet. Selskapet har rekordmange boliger under bygging, noe som sikrer stor verdiskaping og vil gi oss gode resultater i kommende kvartaler, sier administrerende direktør Baard Schumann i meldingen.

I fjerde kvartal isolert solgte selskapet 61 boliger, og igangsatte bygging av 296 boliger. 101 enheter ble ferdigstilt, hvorav 101 ble overlevert til kjøper. I tillegg har det vært overlevering av 17 enheter i fjerde kvartal, som ble ferdigstilt i tidligere kvartaler. Per 31. desember hadde selskapet åtte usolgte boliger som var ferdigstilt.

- Igangsettingstallene for kvartalet var svært gode. Ettersom salg av boliger resultatføres først ved overlevering til kjøper, vil dette gi selskapet gode resultater i senere kvartaler. Boligsalget i fjerde kvartal var preget av et avventende og prissensitivt marked. Vi solgte boliger hovedsakelig i prissegmentet to til fire millioner kroner.

Flere til salgs
Samtidig har det også blitt flere boligannonser ute på samme tid.

På Finn.no var det 16.600 boligannonser ute i desember - en økning på 26 prosent fra 2012. Man må tilbake til 2009 for å finne et tilsvarende høyt tall, ifølge Aftenposten.

- De som skal selge bolig i januar, kan ikke forvente seg samme marked som vi har sett de siste årene. Det er mange flere boliger til salgs nå, sier Christian V. Dreyer, adm.dir. i Eiendomsmeglerforetakenes Forening til avisen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere