*Nettavisen* Økonomi.

Nytt hopp i oljeprisene

Oljeprisene stiger videre onsdag. Her Oseberg-feltet. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Oljeprisen stiger videre onsdag morgen.

07.10.15 09:13

Oljeprisene stiger videre onsdag morgen til det høyeste på en måned.

Referansekontrakten på nordsjøoljen omsettes for 52,5 dollar per fat, opp rundt tre dollar det siste døgnet, mens den amerikanske lettoljen også er opp rundt tre dollar, til 49,4 dollar fatet.

Oljeprisene steg tirsdag etter at tall fra en amerikanske bransjeorganisasjon indikerte et fall i oljelagrene i forrige uke, mens analytikere hadde ventet en oppgang.

Fra oljekonferansen Oil & Money i London kom det ifølge Bloomberg oppløftende signaler, deriblant fra det internasjonale energibyråets leder som uttalte at oljeproduksjonen utenfor OPEC vil falle med en halv million fat per dag neste år.

- Gårsdagens oppgang kom etter at blant annet en representant for IEA uttalte at de venter fall i produksjonen gjennom 2016. En privat måling i forkant av dagens offisielle amerikanske lager oppdatering indikerer i tillegg et trekk i råoljebeholdningene for forrige uke mot opprinnelig forventninger om en økning på 2,4 millioner fat, kommenterer DNB Markets i en morgenrapport.

Setter fart i oljeaksjer
På Oslo Børs har økningen i oljeprisen på over ni prosent den siste uken bidratt til oppgang i olje- og oljerelaterte selskaper.

- Flere oljeserviceselskaper er opp 10 til 30 prosent de siste fem dagene. Det er helt ekstremt og det er ikke tvil om at det representerer en endring i sentimentet, sa aksjestrateg Erik Roland i Nordea i går ettermiddag.

- Fundamentalt har man ikke sett noe som tilsier at man skal bli superoptimistisk på oljeprisen på kort sikt. Men når oljeselskapene struper investeringsbudsjettene vet man at det tilbudsoverskuddet man har i dag vil forsvinne etter hvert. Etterspørselstall, spesielt fra Kina, er overraskende sterke. Det får kanskje folk til å tro at markedet vil være raskere i balanse enn man har fryktet tidligere, sa Roland.

Halvert
Siden i fjor sommer er fremdeles oljeprisen mer enn halvert. Forhold på tilbudssiden er årsaken til at oljemarkedet nærmest svømmer i olje, etter at utvinning av skiferolje i USA har skutt fart de siste årene.

I tillegg har oljekartellet OPEC, med Saudi-Arabia i spissen, ikke vist tegn til å ville kutte i produksjonen for å stanse prisfallet, men heller valgt å forsvare markedsandeler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.