NA24.no

Nytt kjempekutt i sikte

Sist oppdatert:
Forventer stort rentekutt tirsdag.

Denne palmesøndagen er det mange som ser frem til en rolig uke, men investorer på børsene er ikke inkludert.

NA24 - din næringslivsavis

Den viktigste enkelthendelsen vil sannsynligvis bli den amerikanske sentralbankens rentemøte på tirsdag. Det ventes et til dels dramatisk rentekutt. Fredagens melding om at den meglerkjempen Bear Stearns er i en alvorlig likviditetskrise støttet opp om dette.

- Etter Bear Stearns er det sannsynlig at de vil kutte mer enn man trodde tidligere, for å vise markedet at de er klare for å tiby så mye likviditet som trengs, hevder Paul Nolte, investeringsdirektør i Hinsdale Associates, til Marketwatch.

Sikker på kjempekutt
Kriseerklæringen fra meglerkjempen fikk investorer til å styrkes i troen på sterke rentekutt. I markedet som spekulerer i fremtidig rente innebærer dagens prising at et kutt på 75 basispunkter, altså å senke styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, er 100 prosent sikkert. Et kutt på en hel prosent regnes ha 50 prosent sannsynlighet. Før Bear Stearns-nyheten trodde markedet det var 88 prosent sikkert med et 75 punkters kutt.

Den amerikanske styringsrenten står for tiden på 3 prosent, og det er altså godt mulig at den skal helt ned i 2 prosent i neste uke.

Siden september har den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, kuttet styringsrenten fra 5,35 til 3 prosent. I januar ble det gjort et særdeles kraftig kutt på hele 1,25 prosentpoeng, det største månedlige rentekuttet på 25 år.

Økonomer uenige
Langt fra alle er likevel ikke enige i at rentekuttet blir så kraftig.

Tirsdag annonserte Fed at de sprøytet inn 200 milliarder dollar i kredittmarkedet for å bedre likviditeten. Dette sendte USA-børsene inn i det sterkeste rallyet på fem år. Flere økonomer mener disse tiltakene vil bety at sentralbanken ikke kommer til å foreta et nytt kjempekutt.

- Jeg så på det som et slags substitutt for det superstore rentekuttet finansmarkedene venter, sier Stuart Hoffmann, sjeføkonom ved PNC Financial Services Group, til Associated Press.

Hoffmann venter at kuttet blir på kun 0,5 prosent.

Inflasjon
Fed har satt kampen mot resesjon på toppen av dagsorden, men høyt prispress kan begrense handlingsrommet til sentralbanken noe. Fredag ble det satt rekordpriser på olje, bensin og fyringsolje. Dette er et alvorlig problem, da skyhøye energipriser kan lede til nedgangstider gjennom at forbrukere for råd til lite annet.

Et annet problem er at markedet er usikre på om sentralbankens tiltak faktisk vil demme opp for problemene.

- Tillitskrise
- Problemet er at det har beveget seg fra å være en kredittkrise til å bli en tillitskrise, sier Nolte.

- Så vanskelig det enn måtte være å korrigere en kredittkrise, er det enda tøffere å adressere en tillitskrise, påpeker han.

Finansfokus
I tillegg til renteutviklingen vil utviklingen i Bear Stearns-krisen følges med falkeblikk. Det spekuleres i mulige oppkjøp, og andre redningsaksjoner, men ingenting er sikkert.

Markedet vil også være veldig engstelige for signaler om at flere finanshus får problemer. Bear Stearns skal sammen med to av sine største konkurrenter, Goldman Sachs og Morgan Stanley, komme med sine førstekvartalsrapporter i påskeuken, og disse er det knyttet stor spenning til.

Krisemeldingen til Bear Stearns kom kun en dag etter at det store obligasjonsfondet til forvaltningsgruppen Carlyle Group meldte at de er i ferd med å gå over ende, og mange frykter at flere finanshus kan gå dukken.

- Carlyle og Bear Stearns er bare begynnelsen, spår en pessimistisk Peter Schiff, konserndirektør i Euro Pacific Capital, i et intervju med Marketwatch.

- Stor tro på finansmarkedene
Tross problemene er det kommet godt nytt søndag, som kan bety en positiv åpning på uken.

Den amerikanske finansministeren, Henry Paulson, har gått ut og sagt at USA vil «gjøre det som trengs» for å få orden på økonomien.

- Jeg har stor tro på våre finansmarkeder og våre finansinstitusjoner, sa Paulson.

- Våre markeder er hardføre og fleksible. Våre institusjoner, banker og investeringsbanker er sterke, fortsetter han.

Paulson sier han har vært involvert i samtaler rundt Bear Stearns fremtid i helgen, men vil ikke gå inn på noe konkret. Det gjenstår å se om investorer blir vunnet over av finansministerens tillitserklæring til markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere