*Nettavisen* Økonomi.

Nytt liv for historiens største innsidesak

Flere ganger har Fred. Ingebrigtsen vurdert å ta sitt eget liv. Nå tar han saken videre til Europa.

Flere ganger har Fred. Ingebrigtsen vurdert å ta sitt eget liv. Nå tar han saken videre til Europa. Foto: Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

- Et enormt prestisjetap og erstatningssak på opp mot en milliard, frykter politiet.

07.05.14 12:41

Fred Anton Ingebrigtsen ble i Stavanger tingrett dømt til ni års fengsel, norgeshistoriens strengeste økokrimstraff.

Nå får den nytt liv.

Klages til Strasbourg
Nå har advokat Bjørn Stordrange kjørt saken hans til Den europeiske menneskerettighetsdomstol i Strasbourg.

- Jeg kan bekrefte at vi på vegne av Fred. Ingebrigtsen har sent en klage til Den europeiske menneskerettighetsdomstol, sier Stordrange til Nettavisen.

- Klagen gjelder brudd på bestemmelsen om retterferdig rettergang fordi vi mener at tiltalens utforming strider mot menneskerettskonvensjonens krav om at tiltalen skal være detaljert, sier advokaten videre.

- Vi vurderte å vente med klagen til at saken var ferdig, men vi har kommet frem til at det er riktig å fremme den allerede nå, fordi bare det å reise en tiltale med så store svakheter, utgjør et menneskerettsbrudd uavhengig av om Ingebrigtsen blir domfelt eller ei.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bjørn Stordrange forsvarer Fred Ingebritgtsen.


- Stor prestisje
I klagen trekker Stordrange blant annet frem et internt notat fra politiet hvor det heter følgende:

«Det vil være en katastrofe dersom vi skulle tape denne saken på grunn av at vi har mistet nøkkelpersoner, og situasjonen ble ytterligere forsterket ved at Gro Stangeland slutte tog gikk til Skatt Vest. Vi snakker her om 2-3 lønnstrinn, opp mot et enormt prestisjetap og en erstatningssak på fra 400-500 millioner opp mot 1 milliard.»

- Vi har tatt det med i klagen for å vise at politiet har lagt så stor prestisje i saken, at man ikke har tatt seg det bryet med å følge loven og konvensjonens bestemmelser med hensyn til utformingen av tiltalen, sier Stordrange.

Vurdert selvmord
Før arrestasjonen sommeren 2008 var Ingebrigtsen en av «de store lokale gutta» i Stavangers oljehete økonomi. Som en av gründerne av finanskonsernet Acta, hadde han bygd seg opp en formue på hele 1,5 milliarder kroner, ifølge bladet Kapital.

I sin storhetstid var han også en av landets største velgjørere og han skal ha gitt bort, eller kommitert, nærmere 100 millioner kroner til ulike formål som idrettslag og foreninger, samt venner og kjente. En klubb som nøt spesielt godt var Randaberg Fotballklubb.

Siden arrestasjonen i 2008 har livet vært veldig tøft.

For noen uker siden kunne Ingebrigtsen fortelle Nettavisens lesere at han hadde mistet alt og at politiet har strippet han for all verdighet.

- Flere ganger har jeg vurdert å ta mitt eget liv, sier han med rødsprengte øyne og en kraftig klump i halsen.

LES HER: - Jeg mistet alt og politiet har strippet meg for all verdighet

- Det er mange i min situasjon som ville ha gjort det slutt, fortsetter han.

Det som holder ham sterk er, foruten familien, at han mener seg så til de grader uskyldig dømt.

- Jeg vet jeg ikke har gjort noe galt. Det skal jeg bevise, om jeg må helt til Strasbourg for å vinne frem, sier Ingebrigtsen kamplystent.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.