*Nettavisen* Økonomi.

Nytt nedtur for børsindeksene i Shanghai og Shenzhen i Kina

Børsindeksene Shanghai Composite og Shenzhen Composite faller kraftig tirsdag. Bildet: Shanghai avbildet i september 2010. Foto: Mstyslav Chernov (Wikimedia)

Aksjemarkedene i Asia faller markert tirsdag.

01.09.15 06:24

BANGKOK (Nettavisen)/NTB: Noen timer etter åpning tirsdag (klokken 04.30 norsk tid) er de fleste børsindekser i Asia kraftig ned.

Den toneangivende Shanghai Composite er ned 4,76 %, mens Shenzhen Composite er ned 6 %. Japans Nikkei er ned 2,4 %, Sør-Koreas KOSPI er ned 1,2 % og Singapores Straits Times er ned 0,55 %. Hong Kongs Hang Seng er ned 0,95 %. Hovedindeksene i Thailand, Filippinene og Malaysia er marginalt opp med mellom 0,2 og 1,2 %.

(se øyeblikksbilde akkurat nå over viktige asiatiske børser i figur nederst)

Verste august-tall på flere år i Asia
Tirsdag la kinesiske myndigheter fram tall som viser at landets industrisektor har det verre en på tre år.

PMI-indeksen, som viser innkjøpssjefene i industrisektorens forventninger, sank til 49,7 i august og er på sitt laveste på tre år.

Også på børsene har august vært en svært dårlig måned. Den bredeste MSCI-indeksen, for Asia og stillehavsområdet utenfor Japan, noterte den verste månedlige utviklingen siden 2012, med en nedgang på ti prosent.

Nikkei-indeksen i Japan hadde en nedgang på 8,2 prosent i august, den største månedlige nedgangen siden januar 2014, mens sørkoreanske myndigheter melder om det verste eksportfallet på seks år, med 14,7 prosent.

Kinesiske aksjemarkeder har mistet omtrent 40 prosent av verdien siden midten av juni, til tross for hjelpepakker fra myndighetene.

Lav oljepris
I takt med dette har oljeprisen dalt kraftig i august, og nådde i løpet av måneden sitt laveste nivå siden 2009.

På tampen av måneden snudde utviklingen i positiv retning.

Nye produksjonstall fra USA førte til et byks i oljeprisen mandag, og i løpet av en drøy time mandag kveld steg den med 4 dollar.

Asiatiske børsindekser klokken 05.00 norsk tid natt til 1. september:
(klikk for større bilde)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermbilde Wall Street Journal

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag