NA24.no

Her viser Erik Lahnstein hos Norges Skogeierforbund frem det nye biokullet.
Her viser Erik Lahnstein hos Norges Skogeierforbund frem det nye biokullet.

Nytt norsk superkull skal «redde verden»

Sist oppdatert:
- Dette er en viktig nyhet for hele Skog-Norge.

Norsk skogdrift har slitt kraftig i en årrekke, der blant annet flere produksjonsanlegg har blitt lagt ned og hundrevis av årsverk har blitt radert bort.

Nå har det imidlertid kommet en nyhet av de sjeldne, og det er at det nå skal produseres et nytt type kull i Norge.

- Dette er en viktig nyhet for hele Skog-Norge, sier Erik Lahnstein, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund, til Nettavisen NA24.

Det spesielle med det nye bioullet er at det er vesentlig mer miljøvennlig enn det som allerede finnes på markedet.

- Dette er en unik teknologi som er utviklet i Norge og som er karbonnøytralt. I klimasammenheng er dette superkull som gir tilnærmet samme effekt som vanlig kull, sier Lahnstein. 

- Gir miljøgevinst
Biokullet skal produseres på Viken Skogs anlegg på Follum, gjennom en samarbeidsavtale inngått mellom Treklyngen og Arbaflame. Biokullet er laget av 100 prosent trevirke. Det er hardt, vannbestandig og støvfritt, og har tilnærmet samme egenskaper som fossilt kull.

- Biokull er en fremtidsrettet energiform som kan være med på å gi norsk skogindustri et etterlengtet løft, sier daglig leder i Treklyngen AS, Rolf Jarle Aaberg i en melding.

Produksjonen på Follum får nå en ny vår.

Alt som produseres skal gå til eksport, og selv om biokullet vil være dyrere enn fossilt kull er forventningene høye.

- For eksempel har de sagt i Storbritannia at de må få ned sine utslipp knyttet til fossilt kull. Dette nye kullet basert på norsk råstoff passer veldig godt og vil kunne brukes på eksisterende kraftverk, sier Lahnstein.

Skaper nye arbeidsplasser
Det planlagte anlegget på Follum vil ha en produksjonskapasitet på opptil 200.000 tonn i året. Investeringsrammen på det planlagte anlegget er på ca. 350 millioner kroner. Partene tar sikte på en investeringsbeslutning i 2014 med påfølgende byggestart.

For Norge er dette ensbetydende med at det vil bli skapt nye arbeidsplasser.

- Lykkes vi med dette så erstatter vi direkte en tredel av arbeidsplassene som forsvant da Tofte forsvant. Men i tillegg så vil 600.000 kubikkmeter med skogdrift gi en rekke nye indirekte arbeidsplasser, sier Lahnstein.

Norske Skog la ned sin produksjon i Tofte.


Noe som er en kjærkommen utvikling.

- Det er ingen tvil om at det generelle kostnadsnivået og kronen gir utfordringer, men dette er konkurransedyktig i forhold til vanlig kull, sier Lahnstein. 

- Dette må Norge satse på
Han etterspør nå at også de norske politikerne viser sin besøkelsestid og at man ikke utsetter denne typen prosjekter.

- Ser man på elbil-satsingen så brukes det fire milliarder kroner, men der skjer all utviklingen i utlandet. Her foregår teknologiutviklingen i Norge.

Et samlet Stortinget har vært opptatt av å få etablert ny industri basert på norsk skogråstoff og norsk kompetanse. Blant annet er det avsatt 500 millioner kroner slik at Investinor kan gå inn som medinvestor.

- Vi har de siste ukene hatt en tett dialog med politisk ledelse i Næringsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Klima og miljødepartementet. Det er løfterikt å se det engasjement vi har blitt møtt med fra departementenes side, sier Lahnstein.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere