*Nettavisen* Økonomi.

Nytt oljeprisfall - kronekursen svekkes

Den norske kronen er nær de svakeste nivåene mot dollar siden tidlig 2000-tall. Foto: Infront

Norskekronen faller mot historisk svake nivåer.

16.12.15 12:34

Oljeprisene faller på nytt og i valutamarkedet svekkes norske kroner mot de store valutaene.

Ett fat nordsjøolje koster onsdag formiddag 37,75 dollar, ned en dollar hittil i dag, men fortsatt høyere enn bunnen på 36,75 dollar mandag, det laveste siden verdens finanskrise i 2008.

Nå kan du diskutere aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på aksje- og investeringsforumet Xtrainvestor.

Kronekursen, som har svekket seg kraftig det siste året i kjølvannet av at oljeprisfallet har rammet norsk økonomi, svekkes mot både dollar, euro, britiske pund og svenskekronen.

En dollar har blitt 1,2 prosent dyrere og koster i skrivende stund 8,78 kroner, tett på det svakeste for kronen siden 2002. Mot euro og pund er svekkelse på 1 prosent, til henholdsvis 9,58 og 13,17 kroner.

Det siste året har dollaren blitt 18 prosent dyrere, også som følge av utsikter til økte renter i USA.

Mot den svenske kronen har den norske knapt vært svakere siden starten av 90-tallet.

Klikk på bildet for å forstørre.

En norsk krone koster 0,968 svenske onsdag. Det er nivåer som knapt er sett siden tidlig 90-tall. Foto: Infront

ValutastrategMagne Østnor i DNB Markets mener imidlertid det kun er et spørsmål om tid før den historisk svake kronen snur.

Oljemarkedet venter på nye lagertall
De siste fallet i oljeprisen kommer etter at en privat måling i går viste stigende amerikanske oljelagre. Senere i dag er det klart for den ukentlige offisielle statistikken som er ventet å vise et lite trekke på lagrene.

I tillegg åpner Kongressen i USA for å oppheve det 40 år gamle forbudet mot oljeeksport.

- I markedet ser interessen fortsatt ut til i første rekke å rette seg mot en politisk åpning for amerikansk råoljeeksport, selv om det samtidig også argumenteres for at de praktiske priskonsekvensene av eksporttillatelser vil være begrenset, påpeker DNB Markets i et morgennotat.

Oljeprisen har falt med 14 prosent siden den første fredagen i desember, da OPEC ikke kom til enighet om produksjonskutt, men heller valgte å holde oljekranene vidåpne.

Oljekartellets produksjon har steget til det høyeste på flere år i et allerede overforsynt oljemarked. I tillegg er det ventet enda mer olje fra Iran neste år når sanksjonene mot landet heves.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag