Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Nytt oljeprisfall - kronekursen svekkes

Den norske kronen er nær de svakeste nivåene mot dollar siden tidlig 2000-tall.
Den norske kronen er nær de svakeste nivåene mot dollar siden tidlig 2000-tall. Foto: Infront
Sist oppdatert:
Norskekronen faller mot historisk svake nivåer.

Oljeprisene faller på nytt og i valutamarkedet svekkes norske kroner mot de store valutaene.

Ett fat nordsjøolje koster onsdag formiddag 37,75 dollar, ned en dollar hittil i dag, men fortsatt høyere enn bunnen på 36,75 dollar mandag, det laveste siden verdens finanskrise i 2008.

Nå kan du diskutere aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på aksje- og investeringsforumet Xtrainvestor.

Kronekursen, som har svekket seg kraftig det siste året i kjølvannet av at oljeprisfallet har rammet norsk økonomi, svekkes mot både dollar, euro, britiske pund og svenskekronen.

En dollar har blitt 1,2 prosent dyrere og koster i skrivende stund 8,78 kroner, tett på det svakeste for kronen siden 2002. Mot euro og pund er svekkelse på 1 prosent, til henholdsvis 9,58 og 13,17 kroner.

Det siste året har dollaren blitt 18 prosent dyrere, også som følge av utsikter til økte renter i USA.

Mot den svenske kronen har den norske knapt vært svakere siden starten av 90-tallet.

En norsk krone koster 0,968 svenske onsdag. Det er nivåer som knapt er sett siden tidlig 90-tall.

ValutastrategMagne Østnor i DNB Markets mener imidlertid det kun er et spørsmål om tid før den historisk svake kronen snur.

Oljemarkedet venter på nye lagertall
De siste fallet i oljeprisen kommer etter at en privat måling i går viste stigende amerikanske oljelagre. Senere i dag er det klart for den ukentlige offisielle statistikken som er ventet å vise et lite trekke på lagrene.

I tillegg åpner Kongressen i USA for å oppheve det 40 år gamle forbudet mot oljeeksport.

- I markedet ser interessen fortsatt ut til i første rekke å rette seg mot en politisk åpning for amerikansk råoljeeksport, selv om det samtidig også argumenteres for at de praktiske priskonsekvensene av eksporttillatelser vil være begrenset, påpeker DNB Markets i et morgennotat.

Oljeprisen har falt med 14 prosent siden den første fredagen i desember, da OPEC ikke kom til enighet om produksjonskutt, men heller valgte å holde oljekranene vidåpne.

Oljekartellets produksjon har steget til det høyeste på flere år i et allerede overforsynt oljemarked. I tillegg er det ventet enda mer olje fra Iran neste år når sanksjonene mot landet heves.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!