NA24.no

Nytt ras på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Skuffelsene sørget for en ny sørgelig dag for investorene.

Internasjonal børsuro slo negativt ut på Oslo Børs etter at oljeprisen falt markant.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Det var gigantene som sørget for at børsen falt for andre dag på rad. Hovedindeksen falt 2,90 prosent til 224,17 poeng.

Verden vakler
Børsfallet ble forsterket da handelen i New York åpnet. De amerikanske børsene holdt stengt mandag i forbindelse med feiringen av Presidents Day. Da handelen på Oslo Børs ble avsluttet hadde de tre tellende amerikanske aksjeindeksene falt mellom 3,5 og 4 prosent.

I Europa var det også bred nedtur. Den tyske DAX-indeksen falt 3,4 prosent, mens FTSE 100 i London endte ned 2,4 prosent og CAC 40 i Paris falt 2,9 prosent. I Sverige falt børsen nær 5 prosent.

Skuffelsene
Det er fortsatt vinterferie her hjemme og det vises på den generelle omsetningen. Selskapene tar ikke pause fra rapporteringen og tirsdag var det duket for de to største gigantene. StatoilHydro og Yara presenterte begge sine resultater for fjerde kvartal, men vekket ikke noen stor begeistring i aksjemarkedet.

Les mer: - Man blir litt skyggeredd

Yara falt markant etter at de la frem sine tall. Underskuddet ble langt større enn hva markedet hadde forventet, og selskapet ga også signaler om at etterspørsel har vært laber i inngangen på året. Salget av kunstgjødselsprodukter har blitt langt lavere.

Yara-aksjen 5,52 prosent til 154 kroner og ble den mest omsatte med 1,4 milliarder kroner. Total omsetningen på Oslo Børs ble på 4,9 milliarder kroner.

Se TV2 Nyhetskanalens intervju med analytiker Henrik Sinding i Carnegie i videovinduet under. Artikkelen fortsetter under.

287788

Kjempen leverer
StatoilHydro klarte seg bedre enn børsen, men falt 1,41 prosent til 118,60 kroner.

Der Yara skuffet klarte StatoilHydro å overgå forventningene. De fikk et resultat etter skatt på over 2 milliarder kroner, mens analytikerne hadde ventet et overskudd på skarve 43 millioner kroner. Oljeselskapet hadde en produksjon som lå høyere enn forventet, men klarte ikke overbevise med sine tall.

Les mer: Norges største leverer varene og - De gode tidene varer ikke evig

I 2008 falt reserveerstatningsraten til 34 prosent fra 86 prosent i 2007. I snitt ligger treårige erstatningsraten der effektene av salg og kjøp er inkludert på 60 prosent ved utgangen av 2008. Det er en nedgang fra 81 prosent sammenlignet med utgangen av 2007.

Se TV2 Nyhetskanalens intervju med konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro i videovinduet under. Artikkelen fortsetter under.

287789

Gull til topps
Oljeprisen fikk et dramatisk fall. Fornyet uro rundt den økonomiske situasjonen i verden førte til at investorene søkte til trygge havner som gull og dollar. Stadige nyheter om global nedtur og bekymring for at den vil bli mer langvarig senket oljeprisen. Kontraktene på nordsjøolje med levering i april ble sendt ned til like under 41 dollar per fat.

Les mer: Frykt sender gull mot nye høyder

En dollar steg samtidig til 7,01 kroner, mens gullprisen ble løftet til 965 dollar per unse.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Oljeservice i fall
Et bratt for de europeiske bankene bidro til å senke DnB Nor 8,17 prosent til 21,35 kroner, mens Storebrand falt 8,40 prosent til 21,80 kroner. Oljeservice

Den amerikanske borekjempen Transocean la frem et resultat per aksje på 2,50 dollar per fat for fjerde kvartal. Justert havnet resultatet derimot på 3,69 dollar per aksje og det er på linje med forventningene.

Fallet i oljeprisen overskygger derimot tallene fra Transocean og sendte oljeserviceselskapene ned. Seadrill ble senket 5,06 prosent til 60 kroner, mens Petroleum Geo-Service falt 5,04 prosent til 23,55 kroner. Fred. Olsen Energy falt 4,37 prosent til 175 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere