Nytt rentekutt i EU

Foto: (Scanpix)

Kutter renten for andre gang på en måned.

06.11.08 13:54

Den europeiske sentralbanken har vedtatt å kutte styringsrenten for eurosonen med 0,5 prosentpoeng til 3,25 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Dette er i tråd med analytikernes forventninger, men langt mildere enn hva den britiske sentralbanken gjennomførte. Bank of England knallet til med et rentekutt på 1,5 prosentpoeng til 3 prosent.

Les mer: Rentesjokket

Den europeiske sentralbanken var med på det koordinerte rentekuttet som kom 8. oktober. Da bidro medlemmene i G10-landene til et kutt på 0,5 prosentpoeng hver. Rentenivået i eurosonen har blitt kuttet ett prosentpoeng på under en måned.

Sveits frykter tilbakegang
Sveitserne har også kuttet sin rente.

Swiss National Bank har senket båndet for hvor tremåneders Libor-rentens skal ligge med 50 basispunkter til intervallet 1,5 prosent og 2,5 prosent.

De innfører dermed et rentekutt med umiddelbar effekt, og har planer om å holde renten i midten av dette spennet. Det innebærer at styringsrenten vil holdes rundt 2 prosent.

De globale økonomiske utsiktene har blitt forverret langt mer betydelig enn forutsatt, noe som vil påvirke veksten i Sveits de neste kvartalene, veksten i 2009 kan til og med bli negativ, skriver de i sin rentebeslutning.

Ellers trekker de frem at den økonomiske oppbremsingen, nedgangen i oljeprisen og verdsettelsen av sveitsiske franc forsterker troen på et fall i inflasjonen.

Islandsk rentero
Tidligere torsdag ble det kjent at den islandske sentralbanken Sedlabanki holdt styringsrenten uendret på 18 prosent. I en ny pengepolitisk rapport la de frem dystre utsikter for det kriselandene øylandet.

Les mer: Beholder skyhøy rente og - Boligprisene halveres

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.