*Nettavisen* Økonomi.

Nytt sexsjikane-tap for Høiness

Foto: Bendiksby, Terje (NTB scanpix)

- Vi er ikke fornøyde med utfallet av saken.

24.10.13 16:20

Mona Høiness saksøkte nettstedet HegnarOnline, som eies av Trygve Hegnar, for ikke å ha fjernet seksuelle utsagn om henne som var skrevet på sidens debattforum.

Høiness krevde 275.000 kroner i erstatning fra HegnarOnline.

Oslo tingrett mente at de tre ytringene ikke er krenkende for Mona Høiness, og at hun må tåle slikt i debatter rundt hennes person i det offentlige rom.

Nå har Borgarting lagmannsrett gjort det samme. Det melder HegnarOnline.

Må betale Hegnar Media
I domsslutningen heter det at anken forkastes og at Mona Høiness betaler Hegnar Media AS og redaktør Stein Ove Haugen 183.380 kroner i saksomkostninger.

I tingretten i fjor ble Høiness dømt til å betale 225.480 kroner i saksomkostninger, skriver HegnarOnline.

- Vi er ikke fornøyde med utfallet av saken, men mener som lagmannsretten at Mona Høiness hadde god grunn til å reagere mot utsagnene på debattforumet. Vi er heller ikke fornøyde med at lagmannsretten overhodet ikke har vektlagt at Trygve Hegnar selv i en lederartikkel i Kapital harselerte over saken før utsagnene var slettet av Hegnar Online, sier Halvard Helle, Mona Høiness' advokat til Nettavisen.

- Vi er heller ikke fornøyde med at Hegnar harselerte med dette før han viset at kommentarene var slettet, fortsetter Helle.

Helle viser til en dom fra forrige uke i Strasbourg der det ikke var nok at innlegg ble fjernet etter påtrykk fra den som ble sjikanert.

- Dommen pålegger nettsteder å ha et system som av eget tiltak fanger opp slike ytringer. Det er naturlig å vurdere en anke, da Strasbourg-domstolen har gitt den som blir sjikanert bedre beskyttelse enn det Mona Høiness har fått, fortsetter han.

- Ikke juridisk ansvar
De tre utsagnene som Høiness saksøkte Hegnar Online for, kom i forbindelse med at magasinet Kapital, der Trygve Hegnar er eier og redaktør, hadde skrevet om den såkalte arvesaken der Mona Høiness arvet millioner fra en gammel kvinne hun var verge for.

Høiness mente at Hegnar Online ikke hadde utøvet sitt redaktøransvar og fjernet de sjikanøse meldingene.

Nettstedet ble felt for de tre utsagnene i Pressens Faglige Utvalg (PFU) som mente at utsagnene var grove. Likevel mente Hegnar Online i retten at selskapet ikke hadde juridisk ansvar.

I Oslo tingrett hevdet Hegnar Online at de bare formidler ytringer, men ikke er ansvarlig for innholdet og at Mona Høiness heller burde ha politianmeldt personene som skrev dem på Hegnar Online. Mona Høiness krevde derimot 275.000 i erstatning fra Hegnar Online og dets redaktør.

Den prinsipielle delen av denne saken – altså ansvaret til Hegnar Online – har ikke Oslo tingrett tatt stilling, men bare konstatert at sitatene ikke er støtende i rettslig forstand.

Trygve Hegnar ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.