NA24.no

(Scanpix)

Nytt storfunn i Kurdistan

Britiske Heritage Oil mener de kan ha funnet inntil fire milliarder fat olje.

Heritage Oil er blant en håndfull oljeselskaper som har gjort som norske DNO International og satset på oljeleting i det kurdiske selvstyre området av Nord-Irak. Nå melder Heritage at de har gjort et funn av det som kan være et gigantisk oljefelt i Kurdistan.

NA24 - din næringslivsavis

Det er resultatene fra boringen av deres Miran West-1 brønn som indikerer at de nå kan sitte på et felt som inneholder mellom 2,3 og 4,2 milliarder fat olje. Ifølge en oppdatering fra Heritage Oil så er andelen produserbare fat ventet å ligge på mellom 50 og 70 prosent av totalen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Testingen av brønnen viser produksjonsrater på 10.000 til 15.000 fat per brønn fra Miran West-strukturen. Brønnen som nå er boret og testet har avdekket et oljebærende lag på 710 meter i tykkelse som inneholder en oljekvalitet på 27 grader API.

Selskapet mener de kan ha feltet i produksjon allerede i løpet av 2009, men det store spørsmålet blir nok om de får oljen videre fra feltet.

Heritage har i likhet med DNO inngått sin produksjonsdelingsavtale for lisensen med de kurdiske selvstyremyndighetene, og mangler dermed godkjennelse fra de sentrale myndighetene i Bagdad. Så langt har dette for DNOs del medført at de ikke får eksportere oljen fra sitt meget lovende Tawke-felt i Kurdistan. Den er nemlig de sentrale myndigheten i Bagdad som kontrollerer eksportørledningen fra det nordlige Irak til utskipningshavnen Ceyhan på Tyrkias Middelhavskyst.

Heritage har en eierandel på 75 prosent i Miran-lisensen, mens Genel Energy International Ltd sitter med de resterende 25 prosentene.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere