*Nettavisen* Økonomi.

Nytt tilfelle av nyresvikt

Foto: Gøril Huse

Tallet på barn som har fått akutt nyresvikt, har nå steget til sju. Ei åtte år gammel jente er det siste tilfellet.

27.02.06 12:36

Barna har trolig spist Gilde-kjøttdeig. Rikshospitalet har to jenter, en fireåring og en sju-åtteåring liggende hos seg for behandling.

På Ullevål universitetssykehus har de en toåring og en femåring på intensivavdelingen, to gutter.

I tillegg fikk de inn ei åtte år gammel jente overført fra et annet sykehus i landet på lørdag.

Fra Østlandsområdet
Det opplyser seksjonsoverlege ved intensivavdelingen på Ullevål universitetssykehus, Thore Henrichsen til TV 2 Nettavisen

- Det siste tilfellet er ei jente som er flyttet over fra et annet sykehus i Østlandsområdet, sier Henrichsen.

- Barna som behandles i Oslo kommer i tillegg til to barn i Bergen som også har fått konstatert nyresvikt. De er behandlet ved Haukeland universitetssykehus.

Må være sammenheng
- Med sju tilfeller kan vi ikke lenger si at dette er en tilfeldighet. Vi har normalt ett til to tilfeller i landet årlig. Dette må komme fra samme kilde, sier seksjonsoverlegen.

TV 2 Nettavisen har tidligere omtalt ytterligere et tilfelle, Camilla fra Tønsberg. Men både Folkehelseinstituttet og Mattilsynet har tidligere ikke sett dette i sammenheng med de nye tilfellene. De sju barna som nå har fått nyresvikt, har blitt syke i januar og februar.

Får nyrestøtte
Tilstanden for fireåringen på Rikshospitalet er alvorlig, men stabil. Hun ligger i respirator, og får dialysebehandling.

Tilstanden til barna som ligger på Ullevål universitetssykehus er ikke livstruende, men alvorlig.

- Disse barna får alle nyrestøtte i form av dialyse. Hvor stor del eller om nyrefunksjonen er ødelagt vil det ta en tre uker å fastslå, sier Henrichsen.

Det vil ta ytterligere noen måneder å se om det vil være behov for en nyretransplantasjon. Statsistisk sett vil 10-15 prosent av folk med nyresvikt ha behov for dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.