NA24.no

Nytt varsku til hele Europa

Foto: Ralph Orlowski (Getty Images)
Sist oppdatert:
Advarer flere land om at de står i faresonen.

Kredittvurderingsbyrået Moody's Investors Service har kommet frem til at de kutter Italias gjeld tre hakk fra A2 til Aaa2. De opprettholder samtidig sine negative utsikter, noe som peker på at ytterligere kutt kan komme.

Kuttet fra Moody's har vært ventet en stund, også før konkurrenten Standard & Poor's nedjusterte sin vurdering for et par uker siden.

Ser man bort fra Hellas er Italia det landet i eurosonen med høyest gjed. Den er på vel 1.900 milliarder euro tilsvarende 120 prosent av BNP, og er det landet med høyest gjeldsbyrde av alle land med ratingen A. Ratingbyråene ser også for seg at gjelden vil vokse mer enn det de tidligere har anslått.

Italias nye Moody's-rating er fortsatt på et slikt nivå at de anser muligheten for at landet misligholder gjelden som nokså liten, men samtidig kommer de med et varsku til resten av Europa.

Advarer Europa
Nemlig at de ser for seg ytterligere nedgraderinger for europeiske land.

Det spekuleres allerede i at land som Belgia og Frankrike er de neste som får sin rating kuttet.

I tillegg er det varslet at dersom eurosonen skal opprette felles obligasjoner eller øke størrelsen på krisefondet EFSF kan det medføre at også Tyskland får sin rating kuttet, grunnet at de da må øke sin garanti.

Det er også signalisert at selve EFSF kan ende opp med å bli kuttet om det lånes for mye penger, for å betjene gjelden de skadeskutte landene skylder.

Silvio i trøbbel
Italias gjeld regnes for å være så stor at den ikke kan bli dekket av de andre medlemslandene, noe som gjør at en kollaps for Italia kan være kroken på deler, om ikke hele eurosamarbeidet.

Italienske myndigheter har nylig vedtatt upopulære krisekutt for å komme gjelden til livs. Men markedet har fått stadig mindre tiltro til at eurosonens mest omstridte leder, Silvio Berlusconi, vil klare å få skikk på landet.

Det har medført at de har sendt renten landet må betale for å låne mer penger til himmels.

For å hindre at denne renten skal nå nivåer som ikke er bærekraftige har den europeiske sentralbanken foretatt store støttekjøp av italienske statsobligasjoner, slik at renten faller.

Den samlede gjelden og markedet for disse rentepapirene er imidlertid så stort at det har vært rettet skepsis mot om dette er noe de på sikt vil kunne klare.

EU i harnisk
Etter at gjeldsbergene i EU har kommet i verdens søkelys har de tre store ratigbyråene Standard & Poor's, Moodys og Fitch kuttet kraftig i vurderingen til de hardest rammede landene.

Så langt i år har eurosonemedlemmene Spania, Italia, Hellas, Irland, Portugal og Kypros blitt kuttet av et eller flere av byråene.

Dette har bidratt til at renten flere av landene må betale, for å låne enda mer penger, har kommet på nivåer som ikke er bærekraftige. Det har også kommet kutt etter at EU har hostet opp diverse krisepakker, noe som har fått politikerne også på andre siden av Atlanteren til å se rødt.

Tysklands Angela Merkel har blant annet signalisert at det hadde vært ønskelig med et europeisk ratingbyrå, som en motvekt til de amerikanske - som en del hevder har vært for proamerikanske.

Kredittvurderingsbyråene får sine inntekter fra de selskapene og produktene som betaler for deres vurderinger. Vurderingene ratingselskapene foretar seg blir så tilbudt - i konkurranse med tilbudene fra de andre byråene.

Vurderingen de foretar av land er derimot ikke noe de tar betalt for.

Som ild i tørt gress
Det nye kuttet medfører økt frykt for at gjeldskrisen vil kunne spre seg til en full eurokrise.

Statskonkurser har nemlig en tendens til å smitte kjapt fra land til land.

For eksempel spredte konkursen i Mexico på 80-tallet seg til statskonkurser i utrolige 70 land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere