NA24.no

Nytt WTO-forsøk i helgen

Sist oppdatert:
I helgen gjøres det nok et forsøk på å avverge et brudd i Doha-runden, men det er stor avstand før man kan komme frem til en ny WTO-avtale.

I begynnelsen av juli endte den pågående WTO-rundens foreløpig siste offisielle møte med fiasko. Målet med den såkalte Doha-runden er å ivareta u-landenes interesser, med avtaler som skal komme de fattige landene til gode.

NA24 - din nye næringslivsavis

Men møtet i månedsskiftet juni/juli strandet på USAs manglende forhandlingsvilje. I helgen gjøres det nok et forsøk på å komme frem til en avtale, som de så må ta tilbake til sitt hjemland for å overbevise hjemmepublikum. Det kan bli en vanskelig oppgave for en del av landene, skriver Financial Times. Og få har en vanskeligere oppgave enn USAs representant, Susan Schwab.

Motstand i USA
Denne uken forsøkte hun å få støtte i hjemlandet for en mer fleksibel landbruksstøtte, med andre ord å innføre et tak på 22 milliarder dollar. Noe som allerede har gitt Schwab motstand i kongressen. Charles Grassley, republikansk senator for Iowa, uttalte for eksempel:

- Vi har flyttet på oss, nå venter vi på at andre gjør det samme.

Ifølge Financial Times er det nemlig minst like viktig for USA å åpne lukrative eksportmarkeder som Kina og India for ris og mais. Den sannsynligheten virker å bli mindre. USA forlanger et gjennomsnittlig kutt i jordbrukstoll på 67 prosent, mens EU og den såkalte Gruppen av 20 utviklingsland heller på et kutt på 50 prosent.

G8-redning?
Sist helg lovet regjeringssjefene i de såkalte G8-landene at den pågående WTO-runden skal ende med en avtale.

- Vi bør se påvirkningen av G8-ledernens løfte denne helgen, uttalte Susan Schwab ifølge Reuters under et møte med journalister i forkant av helgens WTO-møte mellom ministere fra EU, Japan, Australia, Japan, Brasil og USA.

Forutsetninger for å lykkes
Om det blir en avtale i denne omgang, gjenstår å se, men UD skrev i sin oppsummering fra det forrige møtet at det synes å være reell politisk vilje til å fullføre denne Doha-runden, selv om forhandlingene i Geneve ikke ga noen enighet om konkrete tall når det gjelder blant annettollreduksjoner, så mener UD forhandlingene viste at det er noen absolutte forutsetninger for å lykkes.

- Dette gjelder både utviklingslandenes vektlegging av sine særlige behov, og despesiellle forhold som gjelder for land med stor landbruksimport (G 10, der Norge er med), het det i UDs oppsummering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere