*Nettavisen* Økonomi.

Nyttårssmell fra Japan

En marerittaktig start på 2008 i Japan.

04.01.08 09:02

Tredje handelsdag i 2008 er over i mange av de asiatiske markedene.

NA24 - din næringslivsavis

I Japan har det i dag vært første åpningsdag siden nyttår - med halv dag - og det ble en solid bakrus på børsene. Spesielt bilprodusent-aksjene og elektroprodusentene har fått seg en solid børsnedtur.

Etter en nedgang i bilsalget i USA har bekymringen økt for at amerikanske forbrukere vil holde tettere på lommeboken fremover. Og det er ikke godt nytt for japanske bilprodusenter når det viktigste eksportmarkedet kan være på vei mot en nedgangskonjunktur.

For Japans tredje største bilprodusent, Nissan Motor Co, ble nedturen den verste på seks år. Sony falt også kraftig og bidro til at Topix-indeksen nå har fått sin verste nyttårsstart noensinne.

Nikkei 225-indeksen faller hele fire prosent til 155.41 poeng og til sitt laveste nivå på 17 måneder. Den brede Topix-indeksen har opplevd sin verste nyttårsåpning siden indeksen ble etablert i 1949, med en nedgang på 4,3 prosent.

I tillegg har japanske Yen styrket seg kraftig mot dollar det siste døgnet. Aktørene i markedet venter nå på offisielle ledighetstall fra amerikanske myndigheter fredag.

DnB Nor Markets skriver i sin morgenrapport at yenen styrket seg på tilsynelatende lavere risikoappetitt i finansmarkedene.

Den sammenveide MSCI Asia Pacific faller 1,4 prosent og til sitt laveste nivå siden 17. desember.

Nøkkeltall i Asia kl. 08.30:

Japans Topix: - 4,3%
Japans Nikkei 225: - 4 %
Hongkongs Hang Seng: + 2,47%
Kinas CSI 300: + 1,13%
Kinas Shanghai Composite: + 0,78%
Taiwans Taiex: + 0,45%
Sør-Koreas Kospi: +0,60%
Singapores Strait Times Index: + 0,83%

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag