NA24.no

Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

Nyttårstriks med trippel skatteeffekt

Sist oppdatert:
Utfør tre triks i dag og spar skatt, få saftige skattefradrag og fint vekk avgifter. Fristen går ut om få timer.

Det er nyttår om få timer, men du har ennå tid til å utføre noen smarte grep for å spare skatt.

På årets siste dag kan du utføre flere smarte privatøkonomiske grep som ikke bare sparer deg for skatt, men som også gir deg saftige skattefradrag og som tryller bort heftige avgifter.

Forbrukerøkonom silje Sandmæl i DNB oppfordrer alle skattebetalere om å være oppmerksom på følgende fradragsmuligheter:

BSU
Er du under 34 år og har en skattbar inntekt, spar i BSU. Av beløpet du setter inn, maks 20.000 kroner, får du 20 prosent skattefradrag. Setter du inn maksbeløpet vil det gi deg 4.000 kroner i spart skatt. Du kan spare 150.000 kroner til sammen.

Pensjonssparing
Du kan spare inntil 15.000 kroner årlig, og dette gir fradrag i skattepliktig inntekt på 4.200 kroner (28 prosent). Innskudd og avkastning er fritatt for formuesskatt, og utbetaling beskattes som pensjonsinntekt. Pengene er låst til du går av med pensjon. Skal du spare i IPS bør du ha minst 10 år igjen til du ønsker pensjonen utbetalt.

Spar fremtidig arveavgift
Du kan gi en avgiftsfri pengegave tilsvarende halvparten av folketrygdens grunnbeløp (i 2012: 39.608 kroner) hvert år. For begge foreldrene/besteforeldrene utgjør det til sammen et beløp på 79.216 kroner for 2012. Dette kan hjelpe barnet med å bygge opp for eksempel egenkapital til bolig. Samtidig som det er en god måte å fordele ut arv i levende live for å spare fremtidig arveavgift.

Tap
Har aksjene dine gått ned i verdi, kan du få 28 prosent skattefradrag på tapet hvis du selger før nyttår. Sparing i aksjer bør være en langsiktig investering, men har du bestemt deg for å selge kan det være lurt å ta affære før nyttår. Det er riktignok ikke lov å spekulere i dette for rene skattereduksjonsformål. Du kan derfor ikke selge og kjøpe samme aksjer eller aksjefondsandeler for nært i tid.

Gaver
Gaver til frivillige organisasjoner gir skattefradrag. Pengebeløpet må utgjøre minst 500 kroner per organisasjon i løpet av året. Du kan maksimalt trekke fra 12.000 kroner per år (i 2011/2012). Det vil si at du kan få en skattereduksjon på 3.360 kroner. Listen over organisasjoner som er omfattet av gavefradragsordningen finner du her.

Du kan også kreve fradrag for tilskudd til institutter som under medvirkning av staten forestår vitenskapelig forskning eller yrkesopplæring, jf. skatteloven § 6-42. For tilskudd over 10.000 kroner er fradraget begrenset til 10 prosent av alminnelige inntekt (før fradrag for tilskuddet) etter fradrag av årets, og evt. tidligere års, fremførbare underskudd. Liste over godkjente institutter finner du her

Medlemskap
Betalt fagforeningskontingent kan trekkes fra med inntil kr 3.660 kroner eller med en forholdsmessig del av beløpet hvis fagforeningskontingenten bare er betalt for en del av året.

Formueskatt
Har du formue kan investering i eiendom spare deg for formueskatt fordi formuen reflekteres i likningsverdien som er mye lavere enn markedsverdien. Du kan også gi forskudd på arv. Hvert år kan hver av foreldrene/besteforeldrene gi ½ G. Du kan også gi periodisk støtte til barn/barnebarn under utdanning. Det er ingen beløpsgrense, men pengene kan ikke spares. Du kan også gi det avgiftsfrie beløpet til hver av arvingene på 470.000 kroner.

Biinntekt
Hvis du ikke er næringsdrivende kan du motta 4.000 kroner skattefritt for mindre tjenester. Skal du ikke bruke hytta i julen, kan du leie ut den for 10.000 skattefrie kroner.

Et triks med dobbeleffekt
Et triks som gir dobbel skatteeffekt før nyttår er hvis du fyller opp barns eller barnebarns BSU-konto i form av en gave. (boligsparing for ungdom).

- Du kan gi barn eller barnebarn en pengegave på inntil en halv G – dvs. 39.608 kroner i 2012 – avgiftsfritt hvert år. Hvis du bruker en del av disse pengene til å fylle opp den årlige BSU-sparekvoten på 20.000 kroner, oppnår du samtidig at barnet – hvis det har skattbar inntekt – får skattefradrag på de samme pengene, opplyser Sandmæl.

Mens BSU er kjent for mange, erfarer hun at de fleste foreldre og besteforeldre er ukjent med at de i år kan overføre inntil 39.608 kroner avgiftsfritt. Dette blir også bekreftet av en undersøkelse som Ipsos MMI har utført for DNB. Den viser at halvparten av de spurte ikke vet at det er mulig å gi bort en halv G i året uten å måtte betale arveavgift til staten.

-Det kan være mye arveavgiftskroner å spare hvis foreldre/besteforeldre er flinke til å fordele ut arv. Å etterlatte seg en stor arv kan bli en dyr affære for de etterlatte og ikke minst skape splid i familien, sier Sandmæl.

Gir du inntil en halv G hvert år utløser det verken arveavgift eller spiser av fribeløpet for arv. For begge foreldrene/besteforeldrene utgjør beløpet de i år kan gi avgiftsfritt til sammen 79.216 kroner.

Mange vet ikke om triksene
Ifølge en undersøkelse som Ipsos MMI har utført for DNB er halvparten av skattebetalerne uvitende om viktige skattegrep før nyttår.

Ifølge undersøkelsen vet bare:

* 50 prosent hvor mye arv de kan gi skattefritt hvert år.

* 45 prosent hvor stort engangsbeløp de kan gi bort i arv uten å måtte betale arveavgift.

* 43 prosent at de jevnlig kan overføre penger til underhold av en student uten å måtte betale arveavgift.

- Du kan spare mange skattekroner ved å gjøre nødvendige grep før nyttår. Derfor kan uvitenhet i denne sammenhengen koste mer enn du aner. Mange av fradragsmulighetene du har i år, får du ikke igjen senere, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Fristen går ut klokken 14.30
Ifølge landets største bank er fristen for å få bkført overføringer og betalinger i nettbank senest 31. desember kl. 14.30 for betalinger i Norge og senest 31. desember kl. 09.00 for betalinger til utland.

Overføring mellom egne kontoer inkludert BSU er klokken 20.00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere