NA24.no

Obama: - Drill, baby, drill!

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Åpner nye områder for oljeboring.

President Barack Obama vil i dag foreslå at store havområder åpner for leting etter olje og gass. Det melder en rekke amerikanske medier, som viser til kilder i presidentens administrasjon.

I Mexico-gulfen sør for USA foregår det betydelig petroleumsvirksomhet til havs, men ellers er det aller meste av USAs kyst stengt for letevirksomhet.

Det nye forslaget innebærer at et stort område langs østkysten, fra Florida i sør til et stykke nord for Washington DC, åpnes for leting. Det samme skjer med et nytt område i den østre delen av Mexico-gulfen, samt et havområde nord for Alaska. På den andre siden vil et område vest for Alaska bli foreslått vernet.

Planen innebærer også at hele vestkysten fra Canada til Mexico, samt den nordlige østkysten fortsatt vil være stengt.

Dette er et eksplosivt spørsmål i USA. Under valgkampen i 2008 var oljeprisen svært høy, og republikanerne kjørte hardt på økt petroleumsproduksjon i USA, både for å senke bensinprisen og for å gjøre landet mindre avhengig av import fra ustabile og fiendtlige land.

- Drill, baby, drill, var et mye brukt slagord fra republikanerne.

På den andre siden er miljøbevegelsen svært kritisk til å åpne nye områder for produksjon. Det er også sterke krefter innen for eksempel turistnæringen i Flordia som kjemper mot ny olje- og gassvirksomhet av frykt for forurensning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere