NA24.no

Obama: - Vi er tomme for penger

Foto: Charles Dharapak (AP)
Rene ord for penga fra den amerikanske presidenten.

Under et intervju med TV-kanalen C-SPAN ble USAs president Barack Obama konfrontert med fakta.

- Du kjenner tallene. 1,7 billioner i gjeld, underskudd på 11 billioner. Når går vi tom for penger, spurte journalist Steve Skully i lys av svært høye utgifter til helsevesenet i USA.

- Vel, vi er tom for penger nå. Vi opererer med store underskudd, som ikke er et resultat av avgjørelser vi har tatt om helsesystemet nå. Dette er en konsekvens av krisen, og fordi vi mislykkes i å ta fornuftige avgjørelser om helsesystemet i flere tiår, svarte Obama.

- Vi har et kortsiktig problem, som er at vi trengte å bruke mye penger for å redde finanssystemet vårt, vi måtte ta oss av bilprodusentene, en enorm nedgang som tapper skatteinntektene, og som samtidig legger mer press på myndighetene for å skaffe arbeidsløshetsforsikring eller å sikre at matkuponger er tilgjengelig for folk som har fått sparken.

- Så vi har et kortsiktig problem, og vi har også et langsiktig problem, som er enormt ved siden av det kortsiktige. Det langsiktige problemet er Medicaid og Medicare. Dersom vi ikke reduserer pristigningen på helsetjenester betydelig, vil vi ikke kunne kontrollere underskuddet, sier Obama.

Les utskrift fra intervjuet her.

Medicaid er USAs helseprogram for folk med lave inntekter, mens Medicare er et helseprogram for folk over 65 år eller som oppfyller andre kriterier.

- Så en mulighet er å ikke gjøre noe. Vi sier, vel, det er for dyrt for oss å gjøre kortsiktige investeringer i helsevesenet. Det har vi ikke råd til, vi har slikt et stort underskudd. La oss bare beholde det systemet vi har nå. På den måten vil vi se at helsekostnadenes andel av statens utgifter øke og øke, til det til slutt bruker opp alt, sier Obama.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere